Önkormányzatbarát kormányváltást vár Gémesi György

Harkai Péter 2021. november 11. 13:39 2021. nov. 11. 13:39

Kedden a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökségi ülésén, szerdán az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsán (ÖNET) egyeztetett Gémesi György a magyar települések helyzetéről. A MÖSZ elnökét egyebek között arról kérdeztük, meddig tudják még elviselni a megszorításokat? Válaszaiból kiderül – a helyzet annál is drámaibb, mint amiről eddig tudtunk.

Jánoshidán tartotta aktuális elnökségi ülését a MÖSZ, ahol egyöntetű álláspontként fogalmazták meg az önkormányzatokat továbbra is sújtó kormányzati forráselvonás elleni tiltakozást. A Gémesi György által kezdeményezett szerda délutáni ÖNET-ülésen a kormányképviselet ugyanis azon az állásponton volt, hogy minden maradjon úgy, ahogyan tavaly volt. „Ez viszont tarthatatlan. Nem csak az a baj, hogy elveszik az iparűzési adó felét, hanem az, hogy még az infláció mértékével sem emelhetjük meg a térítési díjakat, még egy jól menő üzlet bérleti díját sem. Hiába hoztunk fel példákat és statisztikai adatokat, sem a BM, sem a Pénzügyminisztérium részéről nem talált megértésre az érvelésünk” – közölte portálunkkal Gémesi György.

Hozzátette, nem csak arról van szó, hogy nem lehet emelni más adónemet, hanem semmilyen egyéb bevételt sem, amivel legalább a mélyülő inflációt követhetnék. Naponta tapasztalhatjuk, hogy mind az infláció, mind az élelmiszerárak folyamatosan növekednek, de az önkormányzatoknak minimális mozgásteret sem enged a kormány. „Nyilván kiadták, hogy ezt kell végigverni. De megfogalmaztam a véleményemet, hogy érthetetlen: ha a gazdaság 7,1 százalékos erősödéséről szólnak a hírek, akkor miért van szükség ismét az önkormányzatok gazdálkodásának megcsorbítására. Kérdéses, hogy egyáltalán kiszámolták-e, mennyivel növekedtek inflációarányosan a kiadásaink egy év alatt”.

A tarthatatlan financiális példák pedig szinte vég nélkül sorolhatóak: 50-100 százalékkal növekedtek az építőipari kiadások, a benzinár történelmi magasságban, az infláció nem három, hanem nyolc-tíz százalékos. „Helyes döntés a minimálbér emelése, de ez egy olyan bérspirált indít el, aminek nincs fedezete.”

Azt is kifogásolják, hogy a szerdai tanácskozás előtt semmilyen egyeztetés nem történt az önkormányzatokkal a sorsukról. Holott az államot követően, ők a második legnagyobb munkáltatók az országban. „Sem a bérekről, a bérkompenzációról, sem az iparűzési adóról, de még a Covid elleni védekezés módjáról és anyagi hátteréről sem volt semmilyen konzultáció. Mindezt elmondtuk, van, amire jött válasz, van, amire nem. Annyival intézték el a felvetéseinket, hogy majd lesz valami kompenzáció.

Ez pedig komolytalan, látva a tavalyi példát. Akkor ugyan teljes mértékben kompenzálták a 25 000 lakos alatti településeket, mintegy 50 milliárd forintból. Viszont a 25 000-nél magasabb lakosságú városok az elvett pénz töredékét kapták csak vissza. Alapvetően egy parttalan beszélgetés zajlott.”

Gémesi György felhívta a figyelmet, hogy november van, az önkormányzatok terveznék a jövő évi költségvetéseket „és annak ellenére, hogy tavasszal azt mondták: nem tervezik az iparűzési adó idei megvonását, ehhez képest 180 fokos fordulat történt. Mégis elvonnák az ötven százalékot. Így képtelenség összeállítani egy felelős költségvetést”. 

A MÖSZ elnöke azt is érthetetlennek tartja, hogy az önkormányzatoktól elvett adóbevételt a vállalkozói szektor támogatására szánná a kormány, miközben ez a gazdasági szegmens állítólag 7,1 százalékot növekedett. Ezzel szemben az önkormányzatoknak olyan állami feladatokat kell ellátniuk, amelyek költségei nagymértékben növekedtek az elmúlt időszakban. Ezek a kötelező önkormányzati feladatok sérülnek a forráselvonással. „Kérdés, hogy az emberek megértik-e, nem azért nincs útépítés, kultúratámogatás, de akár fűkaszálás vagy cafeteria, mert a csúnya önkormányzat és a polgármester elvette. Hanem azért, mert az államtól nem kap rá pénzt. Érthetetlen, hogy miért nem érti a kormány: a pénzt nem tőlem vagy polgármester kollégáimtól veszi el, hanem az emberektől.”

A MÖSZ elnökétől azt is megkérdeztük, hogy meddig képesek még talpon maradni a hiányos támogatások fojtogató gyakorlatában és mennyiben változtathat ezen a tavasszal remélt kormányváltás? Gémesi György bízik abban, hogy egy önkormányzatbarát kormány kerül hatalomra a választásokat követően. Ezt nagyban segítheti, hogy egy gyakorló polgármester lehet a következő kormány vezetője. „Jelenleg egy közép-kádárkori rendszer szerint élünk, annyit adnak, amennyi a túléléshez szükséges, a többiből pedig önkényesen osztogatnak azoknak, akik közelebb vannak a tűzhöz. Ami most működik, az már nem önkormányzati rendszer, jóval közelebb áll a kádárkori tanács-rendszerhez” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.