Önmagát jelentette fel Bayer Zsolt

NVZS 2020. szeptember 13. 08:01 2020. szept. 13. 08:01

 „Attól, hogy mások 150 km/órás sebességgel száguldoznak az autópályán, még be kell tartani a sebességhatárt, ami 130 km/óra”– ezzel a plasztikus példával illusztrálva cáfolta V. Naszályi Márta a Hírklikknek Bayer Zsolt állítását, miszerint mindenki, aki a Várba költözik, bele van kényszerítve, hogy törvénytelenséget kövessen el. Megerősítette, hogy vizsgálat indul Bayer Zsolt két lakáscseréjének ügyében, miután a publicista egy minapi interjújában maga ismerte el, hogy kijátszotta a hatályos jogszabályokat. Polgármestersége óta megvizsgálták a korábbi lakáscsere-ügyleteket, négy már a bírósági szakban van. Tavaly október óta 11-12 lakáscsere-kérelem érkezett hozzájuk, köztük olyan ember részéről is, „akinek a neve esetleg ismerősen csenghetne, de mi nem ennek alapján döntöttünk; ismert fideszesnek nem tagadtuk meg a lakáscseréjét”.

„Nem, ez nem igaz, bár abban van igazsága Bayer Zsoltnak, hogy van példa törvénytelen bérleti joghoz jutásra is” – szögezte le portálunk megkeresésére V. Naszályi Márta, akitől azt kérdeztük, hogy igaza van-e Bayer Zsoltnak, aki szerint csak törvénytelenség árán lehet lakáshoz jutni a Várban. Egy „helyreigazítással” is élt, leszögezve, „Eleve bérleti jogokról van szó, azaz nem lakáshoz hanem bérleti joghoz jutnak emberek a Várban”.

A lakásmaffia elleni védelem volt a cél

Azóta, hogy 1994-ben a fővárosi vagyonátadó bizottság azt a döntést hozta, hogy a vári műemlék lakások legnagyobb része az önkormányzatok tulajdonában marad, és tilos azokat értékesíteni, határozatlan idejű bérleti joggal – a Várban szokásos kifejezéssel élve, örökbérleti joggal – lehet lakhatáshoz jutni itt – magyarázta. A lakástörvény a kilencvenes években az akkor nagyon sok embert katasztrofális élethelyzetbe hozó, őket az utcára küldő lakásmaffia elleni fellépés jegyében tiltotta meg az örökbérleti jog kivásárlását. 

„Polgármesterként nekem pedig az a feladatom, hogy a lakástörvény rendelkezéseinek eleget téve, megvizsgáljam, egy-egy csereszerződés után valóban van-e hová menniük a bérlőinknek” – adta meg a jogi kereteket a politikus. 

Így védik a bérlőket

Mióta ő a polgármester, nagyon alaposan vizsgálják az egyes lakáscsere-ügyleteket: kiszállnak a cserére felajánlott lakáshoz, megvizsgálják, dokumentálják a helyzetet, s annak alapján születik meg a döntés arról, hogy életszerű, és értékarányos-e a csereszerződés. Ha úgy ítélik meg, hogy nem, akkor van néhány törvényi lehetőség megtagadni a cserét. Ilyen az, ha a felajánlott ingatlan nem lakóingatlan. Ám ha hivatalosan az, akkor csupán annyi a mozgásterük, hogy a jogszerű hallgatás jogával élve jelezzék: nem sikerült meggyőződni arról, hogy minden jogszerű, s a bérlő védett. Ilyen esetekben azonban 30 vagy 60 nap után megadottnak kell tekinteni az engedélyt, s a földhivatalnál lehet kérelmezni a csere bejegyzését, „mi pedig kénytelenen vagyunk megkötni a szerződést, bár a nevünket nem adtuk hozzá” – magyarázta a helyzetet.

Minden cserét vizsgálnak

Amióta tavaly októberben megválasztották polgármesterré, 11-12 ilyen kérelem érkezett a hivatalba. Ebből egyet megtagadtak, s háromszor éltek a hallgatás jogával. Ez utóbbi három közül egy esetben nem is volt már más lehetőségük, mert letelt a 60 nap, mire őt beiktatták, s utána már tilos jognyilatkozatot tenni – mondta.

Természetesen a legtöbb embert elsősorban az érdekli, hogy volt-e „ismert név” az érintettek között? – vetettük fel. Mint V. Naszályi elmondta: ebben a 11-12-es körben volt olyan ember, akinek a neve esetleg ismerősen csenghetne, „de mi nem ennek alapján döntöttünk; ha az a kérdés, hogy ismert fideszesnek megtagadtuk-e a lakáscseréjét, arra nemleges a válasz”.

Utólag is kutakodnak – bírói szakba kerültek már ügyek

Júniusban arról nyilatkozott portálunknak, hogy jogi lépéseket tesznek több vári lakáscsere miatt. Mi történt ezekben az ügyekben? – kérdeztünk rá. „Nem csak Bayer Zsolt lakáscseréjét nézzük meg, nem is azt kezdtük elsőként cincálni, végigmentünk az összes ilyen szerződésen” – szögezte le a polgármester. Mint beszámolt róla: két kupac akta keletkezett a vizsgálat során. Az egyikbe a jogszerű ügyek aktái kerültek; a másikba azok, amelyek további vizsgálatot igényeltek, mert felmerült a lehetősége annak, hogy bírósági keresetre lesz szükség. Ebből négy olyan ügy van, amely már a bíróság előtt van. Lezárult ügy még nincs. 

Előveszik Bayer lakáscseréinek aktáit

Ami pedig Bayer Zsolt ügyét illeti, ő önmagát jelentette fel – mondta V. Naszályi Márta, aki egyébként pénteken egy közleményt is kiadott erről. „Eleve már vizsgáltuk a publicista várbeli lakáscsere-ügyleteiről a rendelkezésre álló dokumentumokat, de most ezzel az interjúval ő maga egy adalékkal járult hozzá ehhez” – mondta a polgármester, hozzátéve: „annak fényében, amiket ő mondott, a korábbinál is biztosabbak lehetünk abban, hogy valami nem stimmel – az biztos, hogy az aktákat ismét elő fogjuk venni”. Hozzáfűzte, mondhatja persze Bayer, hogy megtámadták őt, „mi azonban senkit nem támadtunk meg, ő adott egy interjút, felteszem, a szöveg a jóváhagyásával jelent meg, az önkormányzatnak pedig – amely  letéteményese annak, hogy jogszerűen menjenek a kerületben a dolgok – muszáj reagálnia arra, ha valaki nagy hangon hirdeti, hogy nem akarja betartani a törvényt”.

Bayer az interjúban azt is állítja, hogy nem károsított meg senkit, de V. Naszályi szerint ez sem állja meg a helyét. Ha ugyanis nem tartjuk be a jogszabályokat, akkor megkárosítjuk a magyar jogállamot, mint entitást. De van közvetlen károkozás is: az önkormányzat a jogügyletből ugyan csak annyit lát, amit elébük terjesztenek, de  fiktív lakásszerződéseknél feltételezhető, hogy van mögötte egy másik szerződés is – arra pedig ilyen esetekben nincs garancia, hogy eleget tudnak tenni a lakástörvény bérlőket védő passzusának. „Éppen ezek miatt, igenis károkozásra alkalmas, sérti a jogállamiságot és a jogbiztonságot ez a fajta működés, amihez az előző önkormányzati vezetés aktívan asszisztált”.

Nem egyszerűek, de betarthatók a szabályok

„Nem kell a törvényt ahhoz módosítani, hogy a bérlőt védeni tudjam” – reagált kérdésünkre. vajon törvénymódosítással lehetne-e rendezni ezt a helyzetet. Miközben elfogadja, hogy nem olyan egyszerű az összes érintett fél számára pontosan értékarányos cserelakást felkutatni, de tapasztalatai szerint, sokszor reális és életszerű szerződéseket kötnek a partnerek, tehát nem igaz az állítás, hogy törvénytelenségre volt kényszerítve Bayer és a családja, amikor a Budai Várban megszereztek két önkormányzati lakást mivel másképp nem tudták volna nyélbe ütni az üzletet. „Ez olyan, mint az autópálya, ahol 130 km/óra sebességgel szabad haladni, többen ennél gyorsabban mennek, de aki tud, az be tudja tartani a szabályt”.

Bayer „önfeljelentése”

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Bayer Zsolt az Azonnalinak adott hosszú interjúban kitért – a korábban a 24.hu által feltárt – ügyleteire, amelyek keretében ugyanazzal a trükkel két vári önkormányzati lakást is megszerezett a családja. Mindkét alkalommal egy pilisszentkereszti ház tulajdonjogát cserélték a lakások bérleti jogára, majd rögtön visszavásárolták a Pest megyei ingatlant. Bayer azt állította, hogy mindenki így szerez önkormányzati lakást a Várban, a törvény pedig „úgy hülyeség, ahogy van”. „Szerintem a világ legnagyobb baromsága, hogy ez így van. Egyrészt kvázi mindenki bele van kényszerítve, hogy úgymond törvénytelenséget kövessen el” – fogalmazott.

Az interjút követően, az I. kerület polgármestere közleményben jelentette be, hogy „nem tehetek mást, mint, hogy elrendelem Bayer Zsolt két lakáscseréjének a vizsgálatát mindezek figyelembevételével”. Hiszen „a publicista az interjúban ezzel beismerte, hogy kijátszotta a hatályos jogszabályokat, a lakáscserére vonatkozó törvényi előírások ellenére jutott önkormányzati bérlakáshoz dr. Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester idejében”.

Megkedvelték a várbeli életet

Ahogy portálunk az elmúlt évben többször is foglalkozott vele, a fideszes „elit” nagyon rákapott a Várra. Ahogy mi is megírtuk, mintegy másfél esztendeje (a közelgő önkormányzati választások előtt egy évvel) kezdtek érkezni a hírek a fideszes/Fidesz-közeli emberek Várba költözéséről, annak körülményeiről. Először a 24.hu kaparta ki (még tavaly tavasszal) Bayer Zsolt várbeli lakásügyét. Ahogy akkor mi is megírtuk, a publicista meglehetősen jutányos áron, 32 ezer forintnyi havi bérleti díjért szerzett bérlakást az Úri utcában, az ingatlanért cserébe pedig egy pilisszentkereszti faházat adott, ami két hónappal az üzlet nyélbeütése után, ismét a fideszes publicista családja – az egyik fia – tulajdonába került. Bayer először hazudott a lakásszerzés körülményeiről, majd elismerte a történteket. Ugyanakkor helyreigazítási pert indított a lap ellen, amit jogerősen elvesztett. Az ötmillió forint sérelmi díjat követelő keresetét pedig végül nem is adta be a bíróságra.

Az már az idén derült ki, hogy nem egy, hanem két – egymástól mindössze száz méterre lévő – önkormányzati bérlakásra tett szert a budai Várnegyedben Bayer Zsolt és közvetlen családja. A 24.hu által, a Budavári Önkormányzattól kikért közérdekű adatokból derült ki: egy 46 négyzetméteres lakásról van szó, amelynek bérleti díja kevesebb mint 30 ezer forint havonta. Az ingatlant 2017 augusztusa óta bérli Bayer anyja, de nem ő, hanem az unoka, vagyis Bayer fia lakik apja szomszédságában.

Ha csak Bayerről lenne szó...

Ám nem Bayer volt az egyedüli fideszes vagy Fidesz-közeli ember, akinek sikerült hasonló truváj. Így szerzett önkormányzati lakást a Budai Várban: Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg; a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnökePalkovics László innovációs és technológiai miniszter; Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese. S az is kiderült, hogy önkormányzati lakásban lakik Nagy Gábor Tamás, az I. kerület volt polgármestere (aki úgy szerezte meg a lakást egy fiatal pár elől még hivatali ideje alatt, hogy napokkal utánuk pályázott csak rá), továbbá a volt polgármester szülei is.