Önmérsékletre szólította fel a feleket Mesterházy Attila, a NATO Parlament elnöke, az iraki és az itthoni választási helyzet kapcsán

HírKlikk 2020. január 10. 09:17 2020. jan. 10. 09:17

Önmérséklet és további elkötelezett kommunikáció szükséges az iraki-iráni ügyben és az itteni választási helyzettel kapcsolatban is – az MSZP-s Mesterházy Attila szerint. Erről csütörtök este beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

A szocialista Mesterházy Attila – mint NATO Parlamenti Közgyűlés frissen megválasztott elnöke – levélben fordult az iraki Képviselők Tanácsának alelnökéhez, az iraki parlament nem kötelező erejű döntését illetően, amely kilátásba helyezi az összes külföldi csapat azonnali kivonását Irakból. „„A NATO kötelekében magyar katonák is dolgoznak – szerződésben rögzített kötelezettség alapján –, és kiváló kapcsolatunk van az iraki parlament alelnökével. Ezért érdeklődtem az iraki stabilitási tervek jövőjéről” – mondta Mesterházy Attila.

A NATO Parlament magyar elnöke Irán szerepéről is beszélt, ami talán az összes tényező közül legjobban veszélyezteti a régió stabilitását. „Az irániak addig nem nyugszanak, amíg ki nem takarítják a térségből az amerikai befolyást. A NATO Parlamenten belül mi is sokat foglalkoztunk Irán destabilizáló szerepével, nukleáris programjával, amit most újra fölpörgetnek, és mindenki megszólalt – még Törökország is –, hogy Iránnak nem lehet nukleáris fegyvere, ez egy vörös vonal.”

A magyar NATO parlamenti elnök a kommunikáció szerepét hangsúlyozta a kialakult helyzet kezelésében. „Azt gondolom, hogy fontos a párbeszéd, fontos, hogy tisztázzuk, hogy ez most egy egyszeri PR-akció. Nem kötelező érvényű az iraki parlament döntése, és lehet ezt újra stabilizálni és arra koncentrálni, hogy erősítsük az ottani biztonsági helyzetet.”

Mesterházy szerint, a soron következő hazai választásokkal kapcsolatban is van miről beszélni. Elmondta, szerinte a miniszerelnök nem jól látja az ország, a gazdaság itthoni alakulását. „A hazai helyzettel kapcsolatban a magyar miniszterelnök olyan sikertörténetről beszél, ami nem tapasztalható a hétköznapi életben. Az ellenzéki szövetség győri polgármesterjelöltje, Pollreisz Balázs nyílt levelet is intézett a miniszterelnökhöz arról, hogy az Audival vannak problémák, hiszen a német gazdaság lassul, több magyarországi cég is bejelentette – például a Mercedes –, hogy leépítések várhatóak, hiszen semmilyen más módon nem tud párbeszédet, vitát folytatni” – mutatott rá a szocialista politikus. Győr példájával illusztrálta tovább a helyzetet. „Világos, hogy egy kiváló jelöltünk van, aki felkészült! Ez abból is látszik, hogy a fideszes jelöltnek 700 plakátja van, a mi jelöltünknek, Pollreisz Balázsnak pedig mindösszesen öt plakáthelyet ajánlottak fel. Orbán szeretné magának Győrt, és a győri Audiban lévő potenciált, de a győrieknek már elegük van a fideszes kormányzásból” – hangsúlyozta.

Annak ellenére, hogy a kormánypártok az összes befolyásukkal próbálják háttérbe szorítani Pollreisz Balázst, az ellenzéki összefogás győri polgármesterjelöltjét, a képviselő úgy látja, az ország többi megyeszékhelyéhez, nagyobb városához hasonlóan, Győrben is megvan az esély, hogy az emberek leváltsák a szégyenbe keveredett kormánypártokat. „Pollreisz Balázs egy olyan jelölt, egy olyan személyiség, aki kiválóan tudja képviselni a győrieket. Mindezt két hét múlva megtudjuk” – mondta a győri választási esélyekről Mesterházy Attila, a NATO Parlament elnöke, a magyar országgyűlés szocialista képviselője.

Forrás: Hírklikk