Orbán 19-re lapot húz, és vétóz, vagy csak fenyegetőzik?

Kardos Ernő 2020. október 30. 07:56 2020. okt. 30. 07:56

Pár napja kiszivárgott, hogy még annál is keményebb jogállamisági feltételek jöhetnek az EU-pénzeknél, mint amiket Orbán elutasított. A tárgyalás ugyan folytatódott, de egyezség egyelőre nem született. Vagyis még mindig nem világos, hogy a jogállamisági követelményeket hogyan kötik majd a hét éves költségvetés, illetve a gazdaságélénkítő csomag milliárdjainak folyósításához. Ha nincs egyezség, akkor az azt jelenti, hogy a járvány pusztító következményei komoly károkat okoznak az uniónak, s persze Magyarországnak is. A megállapodás esélyeiről, illetve a vétóval fenyegető Orbán helyzetéről kérdeztük Gyöngyösi Mártont, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét.

– Folytatta az európai unió parlamentje a jogállamiságról szóló alkut a német elnökséggel. Van megállapodás?

– A jogállamiság ügyében még mindig nem sikerült a német elnökségnek kompromisszumot teremteni, tehát a döntést újra elhalasztották. Az európai parlament már jelezte, hogy a leghatározottabban ragaszkodik a jogállamisági kritériumok érvényesüléséhez; enélkül sem a költségvetést, sem a gazdaságélénkítő csomagot nem szavazzuk meg. Ugyanakkor az is fenyegető, hogy az Európa Tanácsban Orbán megvétózhatja a két gazdasági csomagot. Miközben az idő rohan, a járvány pusztít, sietni kéne, hisz' az unió gazdasága nagyon szenved.

– Szóval nincs alku. De tudja-e, hol akadt el a megegyezés? Hisz' hétfőn még azt mondták, jól haladnak.

– Az alapproblémát Orbán Viktor okozza, aki önleleplező módon ellenzi, hogy bármiféle jogállami kritérium beépüljön az eljárásba. A másik oldalon pedig egyre többen sürgetik annak kimondását, hogy akik megsértik az unió alapértékeit, azok az európai pénzügyi érdekek sérelmét is okozzák. Vagyis kárt okoznak a közösségnek.

Másrészt problémát jelent, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás – Magyarország ellen is – már évek óta húzódik, de semmiféle jele nincs, hogy az eljárásnak valamiféle büntető következménye is lenne, mert azt a tagállami vétó megakadályozhatja. Ezt a mechanizmust akarják megváltoztatni. Mindenekelőtt megadnának egy három hónapos időkorlátot, amely alatt a retorzióról kötelező dönteni. A javaslat szerint, a szankció automatikusan életbe lép, hacsak minősített többséggel a tagállamok le nem állítják.

Tehát egyetlen tagállam vezetője, köztük Orbán Viktor sem tudná leállítani a kormányát ért büntetést?

– Így van, s ezzel kivennék Orbán és Kaczynsky kezéből a vétó lehetőségét, amely akadályozza a jogállammal kapcsolatos számonkérést.

– Az egyezkedés halogatása azt mutatja, hogy a jelzett szabályváltozást a diktatúrára hajló magyar és lengyel kormányfő nem akarja elfogadni?

– Azt gondolom, hogy a két miniszterelnök tartósan nem mehet szembe az országúton szabályosan közlekedőkkel. Ennek vagy egy szörnyű baleset, vagy egyezség lesz a vége. Gondolja meg, a járvány miatt egyre veszélyesebb az európai gazdasági válság, aminek a következménye is tragikus lesz. Ennek felelősségét kell Orbán Viktornak vállalni. A költségvetés elfogadásának csúszása, vagy a késlekedés, a gazdaság-élénkítő csomag megszavazásának halogatása komoly károkat fog okozna Magyarországnak is.

– Gondolja, hogy Orbán 19-re lapot húz, és vétóz, vagy csak fenyegetőzik?

– A vétónak nagyon drámai következményei lennének, a gazdaság-élénkítő csomag elfogadása nem tűr halasztást. Itt minden egyes napon vállalkozások mennek csődbe, emberek tömegei kerülhetnek az utcára. Tehát a 750 milliárd eurós gazdaság-élénkítő csomag elmaradásának, vagy akár halogatásának nagyon komoly politikai ára lenne. Ezért úgy gondolom, hogy a demokráciában még Orbán Viktor sem építhet diktatúrát.

– A lengyel kormány alatt – az abortusz szigorítása miatt – megmozdult a föld, egy esetleges komoly politikai válság meggyengítheti az uniós porondon együtt kiálló magyar-lengyel szövetséget?

– Azt gondolom, hogy Kaczynszki bukása, vagy végzetes meggyengülése után, tehát ha Orbán elveszítené az egyetlen európai szövetségesét, akkor talán hajlandó lenne bizonyos demokratikus önkontrollra. De ezt enélkül is el kell érni, ellenkező esetben a magyarok isszák meg a levét.

– A tárgyalások kezdetén kiszivárgott, hogy még annál is keményebb jogállami feltételek jöhetnek, amelyeket korábban Orbán elutasított. Ez lehet?

– Lehet, hisz' a parlament ragaszkodik a jogállami normák betartásához – enélkül a tagállamok nem juthatnak pénzhez. Viszont a tárgyalás részletei eddig nem ismertek. 

– Közben persze lehet olyan híreket is hallani, hogy a magyar igazságügyi miniszter – lengyel kollégájával közösen – olyan intézetet hozna létre, amely a jogállamisággal foglalkozik. Nyilván ez az intézet azonnal megállapítaná, hogy amíg a mi diktatúránk jogállam, az európai demokrácia diktatúra. Elképzelhető?

– Kicsit vicces az a görcsös erőlködés, amivel Varga Judit bizonygatni igyekszik, hogy az eltérő európai demokratikus rendszerek között nincs meg a demokrácia kritériumrendszere. Ez az álláspont annyira megmosolyogni való, hogy talán már az igazságügyi miniszter sem tudja nevetés nélkül végigmondani.

Ugyanis ha tartalmilag, működés közben vizsgáljuk a magyar demokráciát, akkor a rendszer nyilvánvalóan átlépett a diktatúrába, közelítve a félfeudális önkényuralmi rendszerekhez. Hiába van parlament, bíróság, ügyészség, számvevőszék, ha mindegyik Orbán Viktor parancsait hajtja végre.

 – Mit szól ahhoz, hogy a Jakab Pétert, a Jobbik elnökét egy zsák krumpli miatt négy és fél millióra büntette Kövér László? Ilyen előfordulhatna az európai parlamentben?

– Elképzelhetetlen. Kövér a saját kénye-kedve szerint alakítja a házszabályt, így aztán a magyar parlament a Fidesz feudális rendszerének szolgálatába állt. Egészen elképesztőnek tartom, hogy az időközi borsodi választások után – ahol egyébként ordító választási csalások történtek –, az ellenzéki képviselők még annyit sem tehetnek meg büntetlenül a magyar parlamentben, hogy ezt szóvá tegyék. Illetve, hogy az olcsón, vagy ajándékba adott krumplit, amely révén a Fidesz nyert, Jakab szemléltető eszközként felmutassa, vagy átadja Orbán Viktornak. Ez egészen elképesztő. Az ilyen politikai reakció belefér a demokratikus keretekbe, de az, hogy ezt Kövér megtorolta, azt mutatja, hogy ő az egypártrendszerben szocializálódott, s ehhez a standardhoz tért vissza.

Továbbá a házelnök idegessége azt is jelzi, hogy a Fideszt meglegyintette a bukás szele. Ugyanis Borsodban mindent és mindenkit felsorakoztattak, de így is csak minimális győzelemre futotta. Szerintem Kövér azt érzi, hogy most ő áll az állampárti oldalon, az ellenzéknek pedig megvan a receptje Orbán Viktor megbuktatásához. És két év múlva a Fideszt az ellenzék jó eséllyel kisöpri a hatalomból.