Orbán 32,2 százalékos béremelést ígért, a pedagógusok hiszik, ha látják

M.I. 2023. december 22. 07:35 2023. dec. 22. 07:35

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, Totyik Tamás. és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet a béremelést illetően erős kétségekkel érkezett a pedagógusok csütörtöki sztrájkbizottsági ülésére, és nem is nagyot tévedtek. A tárgyalás után Totyik Tamás bejelentette, tárgyalás közben megkapták a hírt: Orbán Viktor bejelentette, 32,2 százalékos bértömegnövekedés lesz. A PSZ elnöke hozzátette, senki se ringassa magát abba a hitbe, hogy mindenki 32,2 százalékos béremelést kap, az alapbérek továbbra sem nőnek annyival.

Nagy Erzsébet szerint azt tudták meg, hogy ennek a 32,2 százaléknak nagy valószínűséggel majd a novemberi illetmények adják meg az alapját, de igazából erre sem kaptak még biztos választ. Pedig ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy az, ami eddig történt, beleszámít-e a 32,2 százalékba. Nem mindegy, hogy a garantált bérminimumra, illetve a minimálbérre történő emelés is beletartozik-e. Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy igen. Szintén nagyon problémás, hogy amennyiben megemelkedik a gyakornoki illetmény – ami jelenleg 440 ezer forint, és ennél kevesebb senkinek a bére nem lehet –, ez is már valamennyi béremelést megkövetel, és kérdés, hogy ez is beletartozik-e a 32,2 százalékba. Nagy Erzsébet szerint ténylegesen nagyon kevesen számíthatnak arra, hogy a béremelésük valóban 32,2 százalékos lesz majd. 

Totyik Tamás mindehhez hozzátette: „hogyha a kormány betartja az ígéretét, akkor a gyakornokoknak 540 ezer forintos kezdőbért kellene adni, de hisszük, ha látjuk.” Illetve a kormány még arra is hivatkozik, hogy Brüsszeltől egy levélre várnak, hogy valóban szétosztható legyen az EU-s forrás. A kormány eredetileg arra vállalt garanciát, hogy 2025. január 1-jére lesznek lehívhatók az EU-s források, most a miniszterelnök 2026-ot mondott, jó lenne, ha ez is tisztázódna.

A sztrájkbizottsági egyeztetés úgy zajlott, hogy közben figyelték Orbán sajtótájékoztatóját. A szakszervezetek ezúton is köszönik az újságíróknak azokat a kérdéseket, amiket a pedagógusbérrel kapcsolatban tettek föl a miniszterelnöknek. Maruzsa Zoltántól a PSZ és a PDSZ képviselője megkérdezte, volt-e új elem abban, amit Orbán Viktor mondott. Az államtitkár szerint egy új elem volt, azt nem tudták, a miniszterelnök mit fog bejelenteni, mikortól történik ez a bizonyos béremelés. A miniszterelnök azt mondta, hogy februártól visszamenőleg januárig, ezért Totyik Tamás és Nagy Erzsébet azt kérte a pedagógusoktól, mindenki kérdezzen rá januárban a kinevezés módosítására, és a kapott választ küldje el a saját szakszervezetének. Ennek alapján fogják eldönteni a szakszervezetek a további lépéseket. 

Mint ismert, Orbán Viktor a sajtótájékoztatóján 32,2 százalékos béremelést jelentett be a pedagógusoknak. A miniszterelnök szerint az intézkedés végére 800 ezer forint körülre emelkedhetnek a pedagógusbérek. ,,Három lépésre bontjuk a béremelési programot 2024. január elsejétől 32,2 százalékos béremelést akarunk végrehajtani, ennél kisebb, de jelentős mértékűt 2025-ben, és aztán 2026-ban. Az átlagfizetés valahol 800 ezer körül lesz a végén” – mondta a miniszterelnök. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom