Orbán a saját fizetésével sem foglalkozik

Nagy András 2019. június 11. 09:59 2019. jún. 11. 09:59

Orbán Viktor saját bevallása szerint nem foglalkozik üzleti ügyekkel, de az adóbevallása alapján úgy tűnik, a saját fizetésével se nagyon törődik: papíron minden miniszter többet keres nála, Rogán Antal konkrétan háromszor többet. Ezt így mégis hogy? Ennek kerestünk utána.

Hol van már a kétmilliós állami bérplafon? Jó memóriával megáldott olvasóink talán még emlékeznek rá, hogy 2010-ben hivatalba lépő második Orbán-kormány ezzel a szlogennel vette át a kormányzást, mondván: egyetlen közpénzből fizetett állami vezető se kereshessen többet havi kétmilliónál. Aztán kicsit megváltozott a kormányzati hozzáállás.

Először „csak” az állami cégek és szervek vezetőinek bére, például Matolcsy György MNB-elnök illetménye szaladt meg, és lépte át a bűvös kétmilliós (álom)fizetési határt, majd a kormányzati politikusok, köztük Szijjártó Péter is elkezdték beverni a fejüket a bérplafonba. De valahogy ez akkor már egyiküknek sem fájt.

Mára pedig eljutottunk odáig, hogy az állami cégvezetők némelyike jóval ötmillió forint fölötti fizetést visz haza havonta, de a kormánytagok között is találunk olyanokat, akik egy kezükön épp csak meg tudják számolni a havi fizetésüket, millióban természetesen. Egyikük Bártfai-Máger Andrea, a Miniszterelnöki Kormányiroda tárca nélküli minisztere, a másik ötmilliomosunk pedig Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter.

Mindez most azért is érdekes, mert a minap felkerültek a kormány honlapjára a nyilatkozatok, amikből kiderült, papíron most mennyit kerestek és mennyit adóznak a politikusok. Ezek szerint Orbán Viktor 21,3 millió forintot keresett tavaly, ebből 3,2 milliót adózott. A miniszterelnök a maga több mint húszmilliós illetményével igencsak hátul kullog a kormánytagok fizetési listáján, nála papíron minden miniszter többet tesz zsebre.

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke speciel pont háromszor annyit keres, mint a kormányfő: jövedelme meghaladta a 65 millió forintot (ebből 9,8 milliót adózott).

A már említett Bártfai-Mager pedig a 47 millió forintos éves fizetését ízlésesen lekerekítve kereken 7 millió forintot rótt le.

Varga Mihály pénzügyminiszter 22,6 millió forintos éves fizetéséből 2,6 millió szja-t rakott vissza a közösbe. Szijjártó Péter szintén 22,6 millió forint után fizetett 2,6 millió forint adót, igaz, ő igénybe vett 420 ezer forint adókedvezményt. És ha már a kedvezményeknél tartunk: a fenti összegek természetesen csak az alapilletmények, ezeken felül különböző juttatások, például gépkocsi-használat, cafetéria, és év végi bónuszok járnak.

Orbán Viktor legutóbb tavaly augusztusban emelte meg a kormányának tagjai fizetését. Az addigi 1,1 millió forint helyett közel 1,8 millió forintot kapnak a kormánytagok az államtól havonta, kivéve szegény Semjén Zsoltot, aki miniszterelnök-helyettesi rangja ellenére be kell érje alig 1,6 millió forinttal. Orbán a saját fizetését nem emelte sem akkor, sem azóta.

Emlékeztetőül: Gyurcsány Ferenc annak idején minden, a kormányfői tevékenységével összefüggő juttatást, így a szabadságmegváltás címén járó összeget is jótékony célra fordította, Bajnai Gordon szintén nem vette fel a miniszterelnöki fizetését, azt minden hónapban visszautalta az államkincstárnak. Igaz, mindkét korábbi kormányfőről tudható, hogy az egzisztenciáját Orbán Viktorral ellentétben nem a politikai, hanem az üzleti életben alapozta meg.