Orbán addig nem fog nyugodni, amíg nem ő ellenőrzi a teljes nyilvánosságot

HírKlikk 2018. április 25. 13:51 2018. ápr. 25. 13:51

Magyarországon a közéleti-politikai sajtóban csak olyan tulajdonosok maradtak mára, akiknek nem piaci, hanem politikai céljai vannak. Ha pedig céljaikat nem tudják elérni, nem finanszírozzák többé a médiatermékeiket. A Magyar Nemzet megszűnése újabb lépés volt az ellenőrzött nyilvánosság felé.

A Lánchíd Rádió "temetésére" felkészültek, de a Magyar Nemzet bezárása magukat a szerkesztőket is megdöbbentette - mondta el a Magyar Nemzet székelyudvarhelyi származású főmunkatársa a Bukaresti Rádió műsorában. "Olyan kolléga is akadt, férfi, aki a bejelentésre elsírta magát" idézte fel Lukács Csaba a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió utolsó összevont szerkesztőségi ülésen történteket.

A Magyar Nemzet bezárását bejelentő közleményben a tulajdonos, Simicska Lajos üzletember egyetlen okot említett: a lap finanszírozási gondokkal küzdött. Ez nem volt titok az alkalmazottak előtt sem, ahogy az sem, hogy "Magyarországon az összes politikai napilapnál finanszírozási problémák vannak".

A politikai napilapok Magyarországon speciális helyzetben vannak. Egyrészt mert az állam a legnagyobb hirdető, másrészt mert már a piaci hirdetők sem piaci alapon döntenek a reklámjaik elhelyezéséről. A példányszámokról tudomást sem vesznek.

"Az állam eldönti, hogy kit jutalmaz, és kit büntet. Mi három éve a büntető kategóriában voltunk, tehát a Magyar Nemzetben három éve nincs állami hirdetés. Sőt, nagyon sok cég jelezte, hogy hirdetne nálunk, de nem hiányzik neki, hogy NAV-ellenőrzést vagy különféle állami vegzálásokat kapjon a nyakába azért, mert az ellenzéki Magyar Nemzetben hirdet" - magyarázta Lukács Csaba.

Hargitai Miklósnak, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökének értékelése szerint a sajtópiac már most annyira egyoldalú, hogy az április 8-i választások sem nevezhetők tisztességesnek. Ahhoz ugyanis az kellene, hogy a választópolgárok teljes közössége döntésképes állapotban legyen, vagyis el legyen látva a döntését megalapozó pártatlan információkkal.

Ez nem állt fenn a MÚOSZ-elnök szerint Magyarországon, ahol elsősorban a vidéki, kistelepüléseken élő, internetet nem használó lakossághoz már csak a kormány által ellenőrzött hírcsatornák erősen torzított, sokszor álhírekből táplálkozó információféleségei jutnak el, és azokra támaszkodva nem lehet értelmes politikai döntést hozni.

A jövőre nézve Hargitai Miklós szerint abból kell kiindulni, hogy ebben a kampányban is a legtöbb bosszúságot a kormánynak nem az ellenzék, hanem a média okozta. Nyilván a kormány jobban szeretne egy olyan nyilvánosságot, ahol a kampányban a sajtó által kiásott témák - mint például az Elios-ügy vagy Semjén Zsolt vadászata - nem kerülnek elő, és hogy ha valaki meg nem fékezi ebben, addig nem fog nyugodni, amíg egy ilyen ellenőrzött nyilvánosságot létre nem hoz.

Forrás: Maszol.ro