Orbán az egész V4-et nem tudja fölsorakoztatni Brüsszel ellen

Millei Ilona 2021. november 24. 07:45 2021. nov. 24. 07:45

Miközben Orbán Viktor azzal indokolja a visegrádi négyek (V4) budapesti rendkívüli csúcstalálkozóját, hogy „az elmúlt hetekben tovább nőtt az Európára nehezedő migrációs nyomás”, a kívülállónak inkább úgy tűnik, az Orbán kormány az, amelyik frontális támadást indított „Brüsszel” ellen a bevándorlás ügyében. Szent-Iványi István szerint az Orbán-kormány migránsellenességében semmi új nincs, a már bevált hisztériakeltés új etapjához érkeztünk, és a miniszterelnök azt reméli, hogy ebben az egész V4 partnere lesz. Az Új Világ Néppárt külpolitikusa szerint a történet arról szól, hogy Orbán szeretné felfüggesztetni a kötelezettségszegési eljárásokat, végeredményben a pénzhez szeretne mindenképp hozzájutni. A pénz áll a háttérben. Szent-Iványi Istvánnal erről beszélgettünk.

Sok újdonság nincs az Orbán-kormány migránsellenességében, egyszer már bejött nekik a 2018-as választás alkalmával ez a hisztériakeltés. Úgy látszik, hogy most sem találtak mást, ismét ehhez nyúlnak – mondja Szent-Iványi István. Úgy véli, a hisztériakeltés új szakaszához érkeztünk. Ez összefügg azzal, hogy Orbán Viktor keddre egy V4-es találkozót hívott össze, ezzel is jelezve, hogy ez számára milyen fontos ügy.

Ilyen szempontból kapóra jött a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet. Ezt használja ki. Igaz, ez a válság teljesen más, mint a 2015-ös volt, mert a belarusz állam azokat a menekülteket, akik kifizették a repülőjegyet, megszerezték a vízumot, provokációs, destabilizációs céllal szállította a lengyel határra. Ezek az emberek nem is számítanak menekülteknek, ők bevándorlók, akikkel szerették volna destabilizálni a helyzetet, Lengyelországot és a balti országokat. Szent-Iványi ezt nem klasszikus migránsválságnak, hanem belarusz és orosz akciónak tekinti. A külpolitikus szakértő azonban bízik benne, hogy ma már az emberek ezeket a dolgokat egyszerűen nem veszik be úgy, mint tették korábban. Ezért azt sem hiszi, hogy hatásos lenne, noha Orbánék megpróbálják kihasználni.

Azt a miniszterelnök ki is mondta, hogy a V4-eket azért hívta össze, mert súlyos a helyzet. Ennek hátterében persze az áll – folytatta Szent-Iványi István ˜–, hogy szeretné felfüggesztetni az unióval a kötelezettségszegési eljárásokat, és azt reméli, hogy ebben mindenki partner lesz. Ugyan ez a lengyeleknek és a cseheknek is kínos, de Orbán a pénzhez mindenképp szeretne hozzájutni. Mint mondta, teljesen egyértelműen erről szól ez a történet. Szent-Iványi nem hiszi, hogy a kötelezettségszegési eljárások a többieket annyira érintenék, ezek jogi ügyek, amik mennek a maguk útján. Azért kínos Magyarországnak és Lengyelországnak is, mert ezzel összefüggésbe hozták a pénzek leállítását. Ezek az országok így nem kaphatják meg a helyreállítási alap pénzeit, sőt, valószínűleg a 2021-2023 közötti hét éves pénzügyi keretköltségvetésből sem juthatnak hozzá összegekhez. Most is érkezett egy levél az Európai Bizottságtól, amelyben választ várnak egy sor kérdésre. Orbán Viktor azonban igyekszik megelőzni, hogy erre reagálni kelljen.

A migránsválság az Orbán-kormány kedvenc lemeze, többször elővették, be is jött, és úgy gondolják, most is be fog jönni. Ilyen szempontból a lengyel ügy egész Európa figyelmét a migráns-kérdésre irányította, és ennek a farvizén szeretné elérni Orbán, amit akar. Szent-Iványi azonban nem hiszi, hogy Orbán a V4-ekkel együtt frontot tud nyitni az EU-val szemben. Persze van, aki egyetért vele, de a tömörülésen belül teljesen más tendenciák érvényesülnek. Az új cseh kormány ebben az ügyben egészen mást gondol, mint a kormányfői minőségben most utoljára szerepelt Andrej Babiš, a szlovákoknál pedig már két éve kormányváltás volt. Az egész V4-et tehát nem tudja Orbán fölsorakoztatni maga mellé. A lengyelekkel akcióegység van, hisz' őket éppúgy érinti a jogállamisági eljárás, mint Magyarországot, velük nyilván együtt lehet működni. Másokkal szorosan már nem annyira.

Orbánék kedvenc állítása, hogy az Európai Unió migrációt szabályozó joga elavult, új szabályozásra van szükség, a jelenlegi ugyanis nem segít abban, hogy megállítsák a migránsokat az EU határainál. Igaz, azt az Európai Bizottság is mondja, hogy új szabályozás kell, csak nem olyan, amilyent Orbán Viktor javasol. Az Európai Unió szeretne egy átfogó megállapodást, amelyik korszerű, Orbán Viktor meg gyakorlatilag szeretné teljesen korlátozni, kiszűrni és megakadályozni a migrációt. Nem véletlenül. Van egy bírósági ítélet, amelyik elítélte emiatt, várhatóan hamarosan pénzbüntetést is kell fizetni, amiért nem tartotta be a szabályokat. Ezért szeretné totálisan megváltoztatni ezt az egészet. Természetesen a pénz van ennek is a hátterében, meg persze a presztízs is. Ő is látja, hogy állandóan problémái vannak, és ez már neki is kellemetlen – mondja az Új Világ Néppárt külpolitikusa.