Orbán az EU-csúcs előtt: a teljes foglalkoztatottságra összpontosítunk

HírKlikk 2021. május 7. 18:51 2021. máj. 7. 18:51

Magyarországnak saját szociális modellje van, a teljes foglalkoztatottságra összpontosít, amelyhez már így is nagyon közel áll – mondta a miniszterelnök érkezésekor tett nyilatkozatában, a portugáliai Portóban, ahol pénteken kezdődött az EU szociális csúcstalálkozója.

Orbán Viktor azt mondta: Magyarország munkaalapú társadalmat hozott létre, amely teljes foglalkoztatottságra, erős családpolitikára, a hazai össztermék (GDP) öt százalékát kitevő családtámogatásokra épül.

„A rendszerünk jól működik, készen állunk arra, hogy megosszuk másokkal a vonatkozó tapasztalatainkat" – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: Magyarország számára alapvető, hogy a nőket és a férfiakat egyenlő bánásmód illeti meg. Keresztényként számára egyedüli problémát a gender, mint ideológiailag motivált kifejezés használata jelenti. A kifejezés jelentése tisztázatlan, valahol a nő és a férfi megjelölés között mozog – közölte.

Aláhúzta: Magyarország nem kívánja összekeverni az ideológiai vitákat a nők és a férfiak közötti egyenlőség melletti szilárd elkötelezettséggel. Ezért a nemek közötti egyenlőség kifejezés helyett, a nők és a férfiak közötti egyenlőséget hangsúlyozza. Ez, a keresztényi megközelítés azonban mindig elutasításra talál – tette hozzá Orbán Viktor.

Varga Judit: Európa kihívásaira a válasz a munka alapú társadalom és a családok támogatása

Európa demográfiai és gazdasági kihívásaira a megfelelő választ a munka alapú társadalomban és a családok támogatásában látjuk – írta Varga Judit igazságügyi miniszter a kezdődő portói szociális csúccsal kapcsolatos Facebook-bejegyzésében péntek délután.

„Úgy gondoljuk, hogy a nemzetállamok a legalkalmasabbak arra, hogy a szakpolitikák kialakításakor figyelembe vegyék a gazdasági környezetet, valamint a társadalmi és kulturális hátteret.

Az Európai Unió azt a célt fogalmazta meg, hogy az aktív korú népesség legalább 78 százalékát vonjuk be a foglalkoztatásba 2030-ig.

Magyarország jól működő modelljének és a magyar emberek munkájának köszönhetően, ezt hajszál híján már ma is teljesíti, ezért mi, magyarok, jóval ambiciózusabb célt tűztünk ki magunk elé, mint az Európai Unió.

A magyar kormány szándéka, hogy a következő évtizedben 85 százalékra emeljük a foglalkoztatottságot, sőt: 2030-ra az EU azon öt országa közé tartozzunk, ahol a legjobb élni, lakni, és dolgozni.

A járvány okozta gazdasági válság legyőzése európai szinten is az erős és versenyképes tagállamok teljesítményén múlik" – írta Facebook-oldalán Varga Judit.

Forrás: MTI