Orbán azt állítja, hogy Magyarország érdekeit védi

HírKlikk 2023. december 22. 15:45 2023. dec. 22. 15:45

Az EU zsarolja Magyarországot – emelte ki a Politico Orbán Viktor sajtótájékoztatójából, azzal, hogy a magyar politikus újra kirohanást intézett az EU ellen, mert a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt euró-milliárdokat fagyasztott be. 

Az amerikai portál idézte Orbánt, aki azt mondta, „a zsarolás tény, megerősítették maguk a zsarolók, az Európai Parlament tagjai is”. A magyar miniszterelnök szerint „Magyarország teljesíti a jogállamiság minden kritériumát, és ha az EU Bizottságának különleges igényei vannak, mindent bevezetünk, amit kérnek, és együttműködők vagyunk. Nem lehet engem azért támadni, mert minden lehetségest megteszek, hogy egy ilyen zsarolási helyzetben védjem Magyarország érdekeit” – idézte a portál.

A Politico emlékeztetett rá, hogy Orbán kormánya már régen viszályban áll Brüsszellel, és hogy az EU az emberi jogi és jogállamisági aggályok miatt nagy összegű támogatást fagyasztott be, de a múlt héten ebből felszabadított 10,2 milliárdot a kohéziós alapokból, az indoklás szerint csak véletlenül éppen a csúcs előtti napon. 

Ám számos uniós politikus óva intette a bizottságot attól, hogy engedjen Orbán zsarolásának. Végül Orbán egy hajtűkanyarral lehetővé tette az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntés elfogadását, de a Kijevnek szánt 50 milliárdos csomag elfogadását megakadályozta. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom