Orbán bármikor visszatérhet a rendeleti kormányzáshoz

HírKlikk 2020. május 28. 16:00 2020. máj. 28. 16:00

„Magyar jogvédő csoportok figyelmeztettek, hogy a kormány vészhelyzettel kapcsolatos felhatalmazások visszaadásáról szóló indítványa ’optikai csalódás’, és nem oszlatja el az Orbán Viktor hatalommegragadása miatti aggodalmat” – ezzel kezdte jelentését a tekintélyes francia AFP hírügynökség, amelyet világszerte számos orgánum tett közzé. 

A jelentés hírt adott arról, hogy három civil szervezet – a TASZ, az Amnesty International Hungary és a Magyar Helsinki Bizottság – közös nyilatkozatban szögezte le: az indítványok „nem alkalmasak az aggodalmak eloszlatására”. Ugyanis a kormány javasolja, hogy hatalmazzák fel egy úgynevezett „egészségügyi szükségállapot” bevezetésére, amely a jogvédők szerint szintén lehetővé tenné a rendeleti kormányzást, parlamenti ellenőrzés és időkorlát nélkül. „Amennyiben az indítványokat jelen formájukban elfogadják, lehetővé teszik majd a kormány számára, hogy újra rendeleti úton kormányozzon, ezúttal azonban már a Fidesz-alkotmány minimális garanciái nélkül” – idézte a jelentés a civil szervezetek közleményét. 

Az AFP emlékeztetett rá, hogy az ellenzék és a civil szervezetek szerint, Orbán visszaélt a felhatalmazással, amennyiben egész sor olyan rendeletet adott ki, amelynek nincs közvetlen köze a pandémiához. Azt is hozzátette, hogy Budapest „rágalomkampányról”, és hamis hírekről beszél, és bocsánatkérést követel az ellenfeleitől. 

Forrás: Hírklikk