Orbán beavatkozott az amerikai belpolitikába

Föld S. Péter 2023. június 18. 14:34 2023. jún. 18. 14:34

Nem volna meglepő, ha berendelnék a washingtoni külügyminisztériumba Magyarország amerikai nagykövetét. Orbán Viktor ugyanis olyan kijelentést tett, ami a magukat komolyan vevő országok gyakorlatában szokatlan. A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában aggasztónak nevezte, hogy az Egyesült Államok volt elnökével, Donald Trumppal szemben eljárást indítottak. „Ha van a nyugati világban ma olyan ember, aki ezt a háborút meg tudja állítani, és békét tud teremteni, az ő, és Magyarország érdeke az lenne, hogy az Egyesült Államok élén is egy békepárti ember álljon.” Ezt mondta Orbán, aki persze nagyon is jól tudja, hogy a volt amerikai elnököt nem politikai nézetei és meggyőződése miatt vonják felelősségre, hanem 37 rendbeli szövetségi bűncselekménnyel vádolják az otthonában tárolt, elnöki időszakából származó minősített iratokkal összefüggésben.

Az amerikai igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész az igazságügyi szervek munkájának akadályozásával, a hatóságok félrevezetésével, és a kémkedésről szóló törvény megsértésével vádolja Trumpot. Ezekhez az ügyekhez Magyarország miniszterelnökének semmi köze, mindez Amerika belügye, amit jogállami viszonyok között tiszteletben szoktak tartani.

Orbán békepártinak nevezte Trumpot, miközben a hazai ellenzéket, valamint a Nyugatot folyamatosan azzal vádolja, hogy a háború pártján állnak. Még plakátkampányt is indított ez ügyben a kormány, pedig a magyar adófizetők nem hatalmazták fel, hogy erre költse a pénzüket. (Igaz, arra sem, hogy a magyar politikai vezetés Trump mellé álljon.)

Orbán a csütörtökön rögzített, ám pénteken reggel adásba került beszélgetésben ismét elővezette a kormány által régóta hangoztatott mantrát, miszerint azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Azt azonban, hogy e béketárgyalásoknak mi volna az alapjuk és tartalmuk, a miniszterelnök ezúttal sem tartotta fontosnak megemlíteni, az őt kérdező sajtómunkás pedig megfeledkezett arról, hogy rákérdezzen. Pedig érdekes volna tudni néhány konkrétumot a magyar béketervről, már csak azért is, mert jelenleg a két harcoló fél álláspontja mindenben különbözik. Az oroszok Putyin állítása szerint békét akarnak, de ennek az a feltétele, hogy Ukrajna mondjon le a NATO-tagságról, a Nyugat ne segítse fegyverekkel, az ukránok pedig fogadják el, hogy a jelenleg megszállt területek orosz fennhatóság alá kerülnek.

Ez az orosz béketerv, ami valójában egy agresszor ultimátuma. Érthető, ha az ukránok nem értenek egyet ezzel a megoldással, s az orosz gyámkodás helyett a NATO és a nyugati világ tagjai szeretnének lenni, ráadásul hazájuk minden négyzetméteréhez ragaszkodnak. Ez a realitás, amelyen még Trump állítólagos „zsenialitása” sem tud változtatni. Hiába mondja Orbán, hogy ha Trump volna az USA elnöke, már rég véget ért volna a háború, ezzel csak az orosz agressziót legitimálja, vagyis azt, hogy a Trump vezette Egyesült Államok közömbösnek mutatkozna és nem segítené Ukrajnát.

Hasonló hangnemben nyilatkozott az őt megrohamozó orosz újságíróknak Szijjártó Péter is, aki a legmagasabb rangú nyugati politikusként érkezett a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra. A külügyminiszter pénteken reggel a közösségi oldalán megosztott egy videót, amin az látszik, hogy sajtómunkások sokasága igyekszik kérdést feltenni a „nyugatról jött” politikusnak. Szijjártó Oroszországban is megismételte a már sokszor hangoztatott paneleket, köztük azt, hogy reméli, a béke minél hamarabb eljön. 

Egyúttal felkérte „a háborúban álló mindkét felet, hogy minél hamarabb kezdjenek béketárgyalásokat, és azt akarja, hogy tűzszünet jöjjön létre.”

Háborúban álló két félről beszélt a magyar külügyminiszter, ami az előzmények ismeretében példátlan cinizmus. Aki háborúban álló két félről beszél, az összemossa az agresszort a megtámadott áldozattal, egyenlőségjelet tesz az idegen országban harcoló és a hazájukat védő hadseregek közé.

Mindez persze nem újkeletű, ám az, hogy Orbán a bukott amerikai elnököt a helyzet kulcsaként igyekszik feltüntetni, miközben bírálja az amerikai bűnüldöző szerveket, valamint az igazságszolgáltatást, amiért az alaposan gyanúsítható Trumpot vád alá helyezték, példátlan a demokratikus országok egymás közötti viszonyában.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom