Orbán belezavarodott a saját ellentmondásaiba

HírKlikk 2020. április 1. 09:03 2020. ápr. 1. 09:03

Orbán Viktor eddig úgy gondolta, hogy a polgármestereknek több információjuk van a járvány helyi vonatkozásairól, mint az állam képviselőinek. Szembesült vele, hogy ez nem így van, mégis próbált megnyugtató választ adni az ellenzék kérdésére, de ellentmondásba keveredett önmagával.

Péterffy Attila pécsi polgármester előbb közösségi oldalán, majd az ATV műsorában is felhívta a figyelmet, hogy polgármesterként nem kap elegendő információt arról, hány megbetegedés van az általa vezetett városban. A polgármester szerint, ez „őrületes hibákat tud okozni”.

A probléma Orbán Viktorhoz is eljutott. Keresztes László Lóránt, LMP-s képviselő tolmácsolta számára a parlamentben feltett kérdésében.

Orbán Viktor reagálásában – meglepő módon – azt mondta: úgy gondolta, hogy a polgármesterek többet tudnak, mint az állam képviselői.

Képviselő úr, megértettem, amit mondott és igyekezni fogok, hogy a védelmi bizottságok szélesebb tájékoztatást tudjanak adni az ott élőknek és abban a bizottságban dolgozóknak, de én eddig azt gondoltam – de ebben lehet, hogy tévedek –, hogy a polgármesterek mindig többet tudnak, mint az állam képviselői.

Ez a kijelentés azért érdekes és egyben rémisztő, mert miközben a miniszterelnök kierőszakolta, hogy korlátlan ideig teljhatalommal irányíthassa az országot, saját bevallása szerint sincs megfelelő információja ilyen kulcsfontosságú területekről.

Nem beszélve arról, hogy másfél perccel azelőtt, gyökeresen az ellenkezőjét állította a miniszterelnök, történetesen azt, hogy 

ha információ van, ami egyáltalán elérhető, az mind a védelmi bizottságokban van, annál több információt én sem tudok senkinek sem adni, tekintettel arra, hogy az operatív törzs is a védelmi bizottságoktól feljövő információkból dolgozik minden reggel.

A koronavírus-törvény megszavazása után, a magyar embereknek nincs más választásuk, mint bízni abban, hogy a kormány képes megvívni a küzdelmet a járvánnyal. Ennek a létfontosságú bizalomnak a fennmaradásához viszont kevés az „azt hittem”, kevés az „úgy gondoltam”, és kevés az „igyekezni fogok”.