Orbán blokkolja, hogy a Belgiumban rekedt orosz vagyonból segítsék az ukránokat

HírKlikk 2024. május 27. 18:06 2024. máj. 27. 18:06

Újabb uniós döntést tartóztat fel a magyar kormány Ukrajna megsegítésére. Arról van szó, hogy az EU akár kétmilliárd eurót adna fegyvervásárlás céljára a Nyugat-Európában befagyasztott orosz állami pénzbetétek kamataiból.

Egy hónapos vita után létrejött a megállapodás, hogy ezt fogják tenni, de a magyar nagykövet bejelentette: Budapest ragaszkodik ahhoz, hogy minden egyes tétel utalásáról külön-külön, de egyhangúan határozzanak. Összesen 190 milliárd értékű orosz vagyon rekedt Belgiumban, ám beavatott források szerint az Orbán-kabinet jelenleg blokkol mindent, ami az ukránok katonai támogatásával kapcsolatos. Ez aligha változik a június 9-i választásig – jegyzi meg a Financial Times.

A partnerek felajánlották, hogy a magyar hányadból nem vesznek harci eszközöket, ezért elmaradt a vétó, de Orbán megbízottja mégsem szavazza meg a határozatot. Diplomaták azonban abban bíznak, hogy júliusig még lehetséges az egyezség, mert akkor esedékes a kifizetés.

Emellett Magyarország még másutt is tud kellemetlenkedni, mert a G7-ek meg azt fontolgatják, hogy kölcsönt adnak Ukrajnának a náluk lévő orosz források hasznából. Ám az elképzelést az EU-nak is el kell fogadnia, és az megint csak nem megy a magyarok belegyezése nélkül.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom