Orbán Bulgáriát is zsarolja

HírKlikk 2023. december 15. 19:00 2023. dec. 15. 19:00

Magyarország megzsarolta Bulgáriát azzal, hogy megakadályozza az ország csatalakozását a schengeni övezethez, amennyiben Szófia nem vonja vissza az orosz gáz tranzitdíjának emelését, amely megdrágítja Budapest számára az orosz gáz Bulgárián át történő importját – ezt Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök erősítette meg a sajtó kérdéseire válaszolva a brüsszeli csúcs előtt.

Az orosz Gazprom 2022. február 24-én leállította a gázszállítás Bulgáriának, viszont az országon áthaladó Balkáni Áramlat vezetéken továbbra is szállít gázt Szerbiának, Észak-Macedóniának, és Magyarországnak, valamint a Fekete-tenger alatti Török Áramlat vezetéken tovább Európába.

A tranzitdíj októberi emelése Budapest és Belgrád szerint 20 százalékkal drágította volna a beszerzést a számukra, de Szófia azt mondta: a különbséget fedezze a Gazprom – írja az Euractiv brüsszeli hírportál. 

Bulgária azonban már december 11-én visszavonta az emelést, és egyes források már akkor is arra utaltak, hogy Szófia tart a schengeni csatlakozásának megvétózásától.

Denkov most megragadta az alkalmat, hogy eloszlassa a kétségeket. Kifejtette: „Magyarország hivatalos, bár alacsony szintű üzenetet küldött, hogy ha nem vonjuk vissza a tranzit árának megemelését, megvétózza a schengeni csatakozásunkat." Jelenleg még Ausztria áll feltételeket támasztva Bulgária Schengenhez való csatlakozásának útjában, míg a szintén vonakodó Hollandiával a jelek szerint hamarosan lesz megoldás.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom