Orbán büszke arra, hogy a Liu fivérek elhagyták Magyarországot

Föld S. Péter 2024. május 14. 14:40 2024. máj. 14. 14:40

A múlt héten az ideiglenesen hazánkban állomásozó Hszi Csin-ping kínai elnök és vendéglátója, Orbán Viktor miniszterelnök találkozójáról a magyar állami hírügynökség leginkább a gazdasági kapcsolatok fontosságát, valamint a kölcsönösen előnyös nukleáris együttműködést emelte ki. Pedig – mint a Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósításából kitűnik – a két ország vezetői nem ragadtak le a száraz tényeknél: lírai és filozófiai fejtegetésekbe is bonyolódtak, a MOL székház tetején található étteremben eltöltött búcsúebéden pedig az ablakból látható gomolygó felhőkről is megemlékeztek.

Az illusztris vendég és házigazdája feleségük társaságában a MOL székház tetején, a 120 méter magasan fekvő Virtu étteremben ebédeltek, s miközben a két ország kapcsolatainak fontosságáról beszélgettek és örömüket fejezték ki, hogy Kína és Magyarország a történelemben még sosem került szembe egymással, a páratlan panoráma mellett a gomolygó felhőkben is gyönyörködtek.

Előző este Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének tiszteletére tartott vacsorán a sport is szóba került. Két olimpiai bajnokot, a korábban magyar, ám egy ideje kínai színekben versenyző gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort és testvérét, Liu Shaoangot is meghívták a vacsorára, ahol Orbán Viktor meglehetősen érdekes eszmefuttatással lepte meg az érdeklődőket. Mint ismeretes, a korábban magyar színekben téli olimpiai bajnoki címet szerző Liu fivérek Kínába távozása 2022-ben nagy port vert föl Magyarországon, ám most, 2024-ben Orbán mintha nem vett volna tudomást a nemzetet ért kárról, a vacsorán egészen más hangokat ütött meg. „Van itt velünk két sportoló, akik magyar színekben szereztek két olimpiai aranyérmet, de most már kínai színekben versenyeznek. De nem fáj a szívünk, mert kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy adott olimpiai bajnokokat Kínának” – hallható a miniszterelnök Facebook oldalára feltöltött videóban. 

Orbán szerint tehát mindkét nemzet büszke lehet a két olimpiai bajnokra. Ami csak részben igaz: egyelőre ugyanis csak a magyar nemzet lehet(ett) igazán büszke a két Liu-ra, akik Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmeseiként 2018-ban és 2022-ben is aranyat nyertek váltóban, míg Liu Shaoang egyéniben is olimpiai bajnok lett. Kínai színekben még nem nyertek nagy versenyt, ám ez még változhat, és akkor a kínaiak is büszkék lesznek majd rájuk.

Amikor 2022 végén kiderült, hogy a két kiválóság elhagyja Magyarországot, hogy a jövőben kínai színekben versenyezhessenek, döntésük látszólag a sportról szólt, pontosabban a sport irányításáról és menedzseléséről. Valójában azonban volt egy politikai szála is. Jelesül az, hogy a két olimpiai bajnokot „elengedő,” valójában megtartásukat elbénázó korcsolyaszövetség elnöke Kósa Lajos. Aki egyébként a Fidesznek is alelnöke, csakúgy, mint Kubatov Gábor, aki szintén alelnök Orbán Viktor pártjában. Kubatov akkor a Hír TV-ben nekifeszült pártalelnöktársának, és úgy fogalmazott, hogy a két Liu – és velük az olimpiai aranyak – a korcsolyaszövetség hibájából távozik Magyarországról. Kubatov szerint „ez elsősorban a hazánknak veszteség”. 

Most, hogy a kínai vendég elégedett volt a Magyarországon látottakkal – van ott folyó, és földje jó, legelőin fű kövér –, szó sem esett veszteségről. Büszkeségről beszélt Orbán Viktor, amiért a Liu fivérek a jövőben nem a magyar, hanem a kínai elvtársuraknak szerezhetnek olimpia érmeket.

Akinek ez nem tetszik, tehet egy szívességet. Magyarul: kuss, mi így szoktunk büszkék lenni!



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom