Orbán cinikus választ adott a CEU helyzetét firtató kérdésre

HírKlikk 2019. július 12. 16:15 2019. júl. 12. 16:15

A korábbiakhoz hasonlóan ismét cinikus választ adott a hvg.hu kérdésére a miniszterelnök, amikor arról kérdezték, mi hiányzik ahhoz, hogy a kormány végre kiadja azokat a garanciákat, amelyek alapján az egyetem továbbra is amerikai diplomát adhat ki Budapesten.

Orbán Viktort a hvg.hu újságírója emlékeztette a parlamentben, hogy március végén azt ígérte a bajor miniszterelnöknek írt levelében, hogy nem fogja akadályozni a CEU és a bajor Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) együttműködését, amelynek eredményeként továbbra is adhat majd ki  amerikai diplomákat Budapesten az egyetem.

A kormányfő bicskanyitogató cinizmussal válaszolt most is: 

"A CEU eltávozott Bécsbe, ezért minden vele kapcsolatos kérdésben az osztrák kancellár az illetékes, oda tessék fordulni!"

A két egyetem együttműködésének lehetőségét – emlékezetes - Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) korábbi csúcsjelöltje - európai parlamenti frakcióvezetője "hozta magával" márciusi, budapesti látogatására, miután előzőleg a Fidesz Néppártban maradásának egyik feltételéül szabta, hogy a kormány rendezze a CEU jogállását.

A (TUM) elnöke és CEU elnök-rektora május elején alá is írta a megállapodást a két intézmény közötti együttműködésről, és mindkét fél arra kérte a kormányt, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik ennek megvalósítását.

A kormány azonban azóta sem adta meg ezeket a garanciákat, sőt, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely egy képviselői kérdésre június végén azt is elismerte, hogy az Oktatási Hivatal az elmúlt egy évben egyáltalán nem is vizsgálta a CEU engedélyét.

Forrás: hvg.hu