Orbán csak a pillanatnak és a hatalomért kormányoz, ami óhatatlanul a bukásához vezet

NVZS 2023. augusztus 14. 14:20 2023. aug. 14. 14:20

„Ez a pillanat kormányzása...Annak idején G. Fodor Gábor megmondta, hogy a politika nem más, mint a pillanat uralma, nos, ennek tökéletes bemutatását látjuk Orbánéktól.” Így reagált a Hírklikknek Herényi Károly arra, hogy döbbenetes számok láttak napvilágot a kormány közvélemény-kutatásainak gyakoriságáról és milyenségéről. A korábbi MDF-es politikus szerint ez kizárólag rövid távú taktikai célokat szolgáló kormányzás, aminek egyetlen célja van, Orbán hatalomban tartása. Orbán ugyanis gyáva, fél hatalmának és ezzel a szabadságának az elvesztésétől. Ez akkor következhet be, amikor a magyarok megcsömörlenek, ami törvényszerűen megtörténik. Hogy mikor, azt nem tudni, lehet, hogy akár holnap, de az is lehet, hogy csak évek múlva.

„A kormány számára – nem tévedés – naponta készülnek kétezer fős mintán felmérések, havonta többször pedig 20 ezres közvélemény-kutatások a legkülönbözőbb témákról. Mindent tudnak, a társadalom minden rezdülését ismerik” – mondta el Hadházy Ákos. A független parlamenti képviselő azt is hozzátette, hogy az adatokat prostituálódott, de tehetséges társadalomtudósok elemzik. A kormány pedig erre építi a propagandáját. 

De vajon ez nevezhető kormányzásnak? Ha igen, milyennek, s ha nem, akkor minek nevezhető? Herényi Károly korábbi MDF-es politikus véleményét kérdeztük.

„Ez a pillanat kormányzása” – szögezte le válaszában. Mint felidézte, annak idején G. Fodor Gábor megmondta, hogy a politika nem más, mint a pillanat uralma – nos, ennek tökéletes bemutatását látjuk Orbánéktól. Herényi szerint ez azonban csak rövid távú és kizárólag taktikai célok elérésére alkalmas. S hogy mi a cél?  Egyetlen van, mégpedig a hatalomban maradás. Ennek alapján azonban semmilyen stratégai, nemzetgazdasági, nemzetpolitikai szempontból fontos hosszú távú cél nem tűzhető ki és dolgozható ki, „igaz, nem is volt sohasem ilyen céljuk”.

És ez vezetett el oda, ahol tartunk? – kérdeztük. Herényi szerint ez így van. Ez a legfontosabb magyarázat a mai helyzetre. Hiszen ez a fajta politika csakis ide tud vezetni, más kiút nincs belőle. Egy Orbánhoz hasonló politikusnak nincs bátorsága ahhoz, hogy a pillanatnyilag kedvezőtlen, de hosszú távon kedvező lépéseket tegyen, ugyanis fél a pillanat kedvezőtlenségének hatásától – és ennek eredménye az, amit mi is látunk ma Magyarországon, magyarázta. „Merthogy Orbán egy roppant gyáva ember, akinek minden cselekedetét a félelem motiválja: fél a hatalom elvesztésétől, mert tudja, hogy az egyenlő lesz számára a börtönnel” – mondta.
De mikor következhet be az a fajta összeomlás? – kérdeztük. Akkor, amikor a magyar nemzetet eluralja a csömör, abban az értelemben, ahogy azt Karácsony Sándor használta, aki a nemzet megmaradásnak fontos elemét abban látta, ahogy mikor a magyaroknak elegük van, akkor eluralkodik bennük a csömör – emlékeztetett. Ahogy Karácsony fogalmazott: „Tűr, tűr az objektív és primitív ázsiai jellegű társaslélek sokáig, még mindig tűr, sokszor úgy tetszik, a végletekig tűr, de egyszer csak végképp megcsömörlik”. Herényi szerint pedig ez lesz Orbán sorsa is.

S hogy mikorra csömörlik meg a magyar? „A politikában az a legszebb, hogy kiszámíthatatlan, mit hoz a holnap: ugyan törvényszerűen eljön majd ez a pont, de hogy mikor, nem tudni: annak is igen komoly esélye van, hogy napokon, heteken vagy hónapokon belül, de akár csak évek múlva” – mondta Herényi, aki egyetért azzal, hogy ehhez a magyarok kitartása is szükségeltetik.