Medgyessy Péter: jó döntés volt az unióhoz csatlakozni, a magyarok bent is akarnak maradni

HírKlikk 2024. május 18. 10:15 2024. máj. 18. 10:15

A NATO- és az európai uniós tagságra Magyarországnak szüksége van, nem csak azért, mert kicsi ország, hanem azért is, mert azonos értékeket vallunk. Jó döntés volt, hogy az unió tagjai lettünk, a magyar emberek pedig továbbra is tagok akarnak maradni – jelentette ki Medgyessy Péter volt szocialista kormányfő a „Két évforduló, remények és kétségek – 25 éve a NATO, 20 éve az Európai Unió tagja Magyarország” címmel tartott konferencia szünetében.

Mint mondta, a jelenlegi kormány másfelé viszi a politikáját, és sokfajta fordulatot végrehajtott már az elmúlt több, mint tíz évben, de amikor indult a magyar EU-csatlakozási tárgyalássorozat, akkor az Antall-kormánynak, a Horn-kormánynak, az Orbán-kormánynak és a Medgyessy-kormánynak is az volt az alapmotívuma, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az uniós csatlakozás megtörténjen. „A mai kormány nagyon sok mindent lát abból, hogy mi a gyengéje az EU-nak, ezek nagyrészt igazak is, de az alapkérdésben nincs változás, hogy az EU jó, és az EU-csatlakozás szükséges volt. Ettől nem tudja elhatárolni magát a mai kormány sem, mert én komoly embertől nem hallottam még azt, hogy Magyarországnak az unióból ki kellene lépnie, de a ráutaló magatartás sem elfogadható és nem szimpatikus számomra” – fogalmazott Medgyessy Péter.

Hozzátette, az Orbán-kormány pragmatikus, és szükségünk van az uniós forrásokra, ennek tudatában fogja vinni a politikáját minden bizonnyal a jövőben is. „De, hogy a jó emberi, politikai viszony kialakul-e az unió és a magyar kormány között, ezt ma nagyon nehéz megmondani, pillanatnyilag nem látom jelét, hogy nagyon javulna a helyzet, de ki tudja, hogy az uniós választások mit hoznak” – tette hozzá.

„Két évforduló, remények és kétségek – 25 éve a NATO, 20 éve az Európai Unió tagja Magyarország” címmel tartott kedden konferenciát az évforduló alkalmából a Szociális Demokráciáért Alapítvány és a Politikatörténeti Alapítvány. A rendezvényen számos elismert politikus és szakember is felszólalt. Beszédet mondott többek között Medgyessy Péter, Magyarország korábbi miniszterelnöke, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter, valamint dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, a Szociális Demokráciáért Alapítvány kuratóriumának elnöke is. Összefoglalónkat az beszédekről itt olvashatják.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom