Orbán csináltatta ki Borkait

N. Vadász Zsuzsa 2019. október 11. 20:11 2019. okt. 11. 20:11

Orbán tudta nélkül nem lehetett volna kicsinálni Borkai Zsoltot, „mindenki sarát ismeri, ott van a fiókjában mindenki dossziéja” – állítja Radványi Miklós. Az USA-ban élő külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő szerint Orbán úgy gondolja: most már túl sokan és túl sokat lopnak – s a lopást, a lenyúlást is centralizálni akarja. Borkaival egyrészt példát statuál, másrészt üzen a külföldnek, hogy ő harcol a korrupció ellen. A választás tétje Orbán számára az, hogy a véglegesen narancsszínűvé tegye a vidéket. Budapestet pedig nem veszítheti el, s „tartok attól, hogy ha másképp nem, akkor megtömik az urnákat. A végén úgy alakítják majd, hogy Tarlós nyerjen. Ne feledjék, a választási szervek is az ő kezükben vannak!

Milyennek látja a mostani kampányt?

Mocskosnak.

Lát-e bármilyen különbséget a mostani és a korábbi választási kampányok között?

Igen. Miközben a mostani kampányban is bevetik a korábban is alkalmazott különféle csaló eszközöket – mint a szavazók utaztatása, a megfélemlítések, stb. –, óriási különbség a korábbiakhoz képest az, hogy szemmel láthatóan a Fideszen belül megindult egy erjedés. És az is különbség, hogy miközben korábban amatőr módon készítettek ki olyan embereket, akiket Orbán ki akart készíteni, most ez profi módon történik.

De hiszen az ellenzéki politikusokat eddig is profi módon előkészített és lefolytatott kampányokkal igyekeztek ellehetetleníteni.

Nem is erre gondoltam, hanem arra a jelenségre, amit a győri polgármester, Borkai Zsolt példája fémjelez. Borkait annyira profi módon csinálták ki, ami számomra azt mutatja, hogy amerikai tanácsadók játszhattak ebben szerepet. Győr komoly város, a győri polgármester közel olyan jelentőségű, mint Debrecené. Szerintem Orbán beleegyezése nélkül egy ilyen botrányt ott kirobbantani, kiváltképpen a választásokhoz ilyen közel, nem lehetett volna. Ez nem lehetett egy spontán amatőr vállalkozás.

De miért állt volna ez az érdekében?

Borkait azért akarták kikészíteni, mert túl sokat és még a Fidesz számára is túlságosan feltűnően lopott. Nagyon elképzelhetőnek tartom, hogy Orbán úgy gondolja: most már túl sokan és túl sokat lopnak – s a lopást, a lenyúlást is centralizálni akarja. Ráadásul nem csak kifelé, hanem befelé is példát akarnak statuálni. Kettős a stratégiája Orbánnak: egyrészt üzen annak, akit illet, hogy így jársz, ha túlléped a határt, másrészt demonstrálja, hogy fellép a korrupció ellen.

Példát statuálni?

Lehet persze, hogy  Borkai egyszerűen egy személyes bosszú áldozata, de szerintem nem, én úgy látom, hogy ő  egy áldozati bárány, akit feláldoznak azért, hogy el tudjanak kenni sokkal nagyobb disznóságokat. A pár milliárd forintról is szóló botránnyal ezermilliárdok lenyúlásáról akarják elterelni a figyelmet. A Borkai-ügy a Fidesz, a kormány és persze Orbán Viktor személyére is olyan veszéllyel jár, hogy egyértelműen megmutatja az egyszerű emberek számára is, hogy milyen pénzeket nyúlnak le a Fideszesek, s micsoda pénzekkel játszadoznak az embereik. Ismert a magyar közmondás: „Könnyen jött pénz könnyen megy el – ezt kristálytisztán megértik az emberek. Ráadásul még egy, a Fidesz számára pozitív hozadéka is lehet a Borkai-botránynak.

Pozitív hozadék? Ezt nem gondolhatja komolyan!

De bizony! És ez már a nemzetközi kapcsolatokat is érinti. Mindenki tudja, hogy az Európai Unióban komoly tisztségváltozások vannak, s azt is lehet tudni – számtalan nyilatkozat alapján is –, hogy sokkal proaktívabban fognak fellépni a magyarországi korrupció ellen. Orbán Borkai példáján most demonstrálhatja, hogy „mi harcolunk a korrupció ellen”.  Megér neki egy áldozatot az, hogy segíthesse elrejteni a sokkal nagyobb lenyúlásokat.

Ha így is lenne, akkor miért nem léptette vissza a polgármesterjelöltségtől a Fidesz Borkait?

Túlságosan közel voltak már a választások a kirobbanás pillanatában.

De ha igaz, amit Ön gondol, hogy a Fidesznek is köze van a botrány kirobbantásához – akkor miért nem korábban robbantottak, amikor még lett volna idejük felépíteni egy új jelöltet?  A felvételek – sajtóhírek szerint – már hónapok óta megvoltak.

Senkinek ne legyenek illúziói: Orbán mindenki sarát ismeri, ott van fiókjában mindenki dossziéja. Szerintem ő és szűk csapata megbeszélték, hogy legyen Borkai az áldozati bárány.  Borkainak igazából az lehetett a veszte, hogy túlságosan látványossá vált már, amit csinált ő és a köre. Borkai biztos befutónak számított, de menet közben kellett váltani – ez pedig az uniós változásokkal függ össze. Jött a Trócsányi-ügy, a finn miniszterelnöki látogatáson történtek, egyre nagyobb annak az esélye, hogy Orbánékat komolyan felelősségre vonják a korrupció miatt. Szerintem ez indította be kényszerűen a gépezetet – s ez lett a Borkai veszte.

Amerikai módszert emlegetett, vannak a Borkai-botrányon túl más példái is erre?

Szintén amerikai technikára vall az, hogy amikor látszott, hogy Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt felzárkózott a regnáló polgármesterhez, Tarlós Istvánhoz, akkor a Fidesz gyorsan elővette Puzsért és Berkit. Egyértelműen azért, hogy szavazatokat vegyen el Karácsonytól. Ez az USA-ban is ismert technika. Ebből én arra következtetek, hogy a háttérben nagyon professzionális tanácsadók dolgoznak a Fidesznek – ők találják ki, dolgozzák ki és hajtják végre ezeket a kampányokat.

Ön szerint mi a tétje a mostani választásnak?

Vegyük a mai helyzetet. Egyrészt a Fidesz eljutott arra a szintre, hogy kontrollálja a médiát, másrészt Orbánéknak van egyedül pénze, harmadszor pedig a megfélemlítés stratégiáját odáig fokozták, hogy a legtöbb ellenzéki nem mer elindulni ellenük – ugye emlékszünk még az alcsúti juhász, Váradi András titokzatos halálára. A Fidesz most akarja teljesen rátenni a kezét az egész vidékre, mert attól tartanak, hogy a nagyvárosokat – élükön Budapesttel –   a jövőben már nem fogják tudni úgy kontrollálni, ahogy eddig. A kétharmadot úgy akarják megtartani, hogy teljesen letarolják a vidéket. Ez a tét.

De hát most is szinte teljesen narancsszínű az ország.

Sok helyen vannak független polgármesterek, akik nem csak látszólag függetlenek.

Az ellenzéki összefogás mennyire tud hatásos lenni?

Az ellenzék bebizonyította, hogy be tud állni egyetlen jelölt mögé, ez pedig nem jó üzenet a Fidesz számára. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az olyan jelöltek, mint a Tarlós is, nem olyan erősek, mint korábban gondolták. Orbán pedig nem veszítheti el Budapestet. Tartok attól, hogy ha másképp nem, akkor megtömik az urnákat. A végén úgy alakítják majd, hogy Tarlós nyerjen. Ne feledjék, a választási szervek is az ő kezükben vannak!