Orbán dolgozószobája megmarad-e a Kossuth téren?

NVZS 2019. január 31. 11:15 2019. jan. 31. 11:15

Fenntartja-e a dolgozószobáját és az eddig is számára biztosított egyéb helyiségeket Orbán a Kossuth téren? Ezt szerette volna megtudni a Hírklikk hivatalosan, ám választ nem kaptunk. Amit tudni: Áder János köztársasági elnök is megtartotta a maga „apartmanját” a Kossuth téren, amikor felköltözött a Várba.

„2003-ban a köztársasági elnök, hivatalával együtt beköltözött az újjáépített Sándor Palotába. Azonban az Országházban 3 szoba továbbra is a rendelkezésére áll az épület főlépcsőház melletti részén” – olvasható a Parlament honlapján. Ugyanott található továbbra is a miniszterelnök által elfoglalt helyiségekről, hogy „az Országház déli szárnyában találhatóak a miniszterelnök fogadótermei és munkaszobája. A szobacsoportban két nevezetes terem is található... A Nándorfehérvári terem a parlament egyik legpatinásabb helyisége”.

Azt szerettük volna megtudni, hogy azután is használja-e majd eddigi dolgozószobáját és a kapcsolódó helyiségeket az Országházban Orbán, illetve tart-e fent ott stábot. Hétfőn küldtük el kérdéseinket Havasi Bertalannak, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárnak – csütörtökig nem sikerült választ küldeniük. A kérdéseink továbbra is aktuálisak:

  • Megtartotta-e Orbán Viktor a dolgozószobáját a Parlament épületében?
  • Ha igen, miért Igen?
  • Ha nem, miért nem?
  • Ha nem, akkor hogyan fog dolgozni ezentúl, amikor éppen a Parlamentben dolgozik?
  • Ha igen, akkor áll-e ott állandó személyzet a fogadására, kiszolgálására? Mennyibe kerül ez a stáb éves szinten?
  • Ha igen, mennyibe kerül éves szinten a szobája, a hozzá csatlakozó szobák/termek (pl. tárgyaló vagy titkárság) fenntartása?

 

Ha valami csoda folytán kapunk válaszokat, akkor azokat azonnal közöljük. Miként azokat is, amelyeket kedden tettünk fel az Országgyűlés sajtszolgálatának. Ezek csak részben térnek el a fentiektől, pontosabban kiegészülnek azzal, hogy mennyibe kerül éves szinten, és kinek a költségvetését terheli a stábja, valamint a szobája, a hozzá csatlakozó szobák/termek (pl. tárgyaló vagy titkárság) fenntartása? Kinek a költségvetését terheli?

Annyit a múltból persze már tudunk, hogy ha Orbán Viktor kényelmének a biztosításáról van szó, akkor nemigen számíthatunk arra, hogy ezzel spórolni akarnának. Igaz, hogy látszólag puritánra sikeredett a Várban, a Karmelita kolostorbeli dolgozószobája és az általa használt egyéb termek, szobák (mint például a kormányülésekre kialakított terem), de a puritán külcsín mögött igazi luxus húzódik, amivel semmi baj nincs, a probléma inkább az álságos puritánsággal, no meg a pazarlással van. Hiszen csak a dolgozószobáját csekély 4 milliárd forintból sikerült kialakítani.

Igaz, ha Orbánról van szó, akkor semmi sem drága – legalábbis ez az ő attitűdjük. Például akkor sem volt szempont a takarékosság, amikor 2011-ben a Parlamenten belül költözött új helyiségekbe. Korábban ő is abban a 70 négyzetméteres irodában dolgozott, ahol elődjei közül Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is, ám Orbán egy 180 négyzetméteresre váltott (a költözés után a korábbi szobából várószobát alakítottak ki). Korábban nem voltak Orbánnak ilyen igényei – a Blikk írta akkor: „Előző, 1998-tól 2002-ig tartó miniszterelnöksége idején ugyanis egy apró szobából irányította az országot. A Parlament középső részén elhelyezkedő 36-os számú irodát eredetileg az épület tervezője, Steindl Imre is a mindenkori kormányfőnek szánta”.

A sors fintora egyébként, hogy elvben a Karmelita kolostorban most kialakított miniszterelnöki helyiségeket is csak korlátozott időre tervezik megtartani, legalábbis pár éve hivatalosan azt kommunikálták, s erről írt például a 444.hu: a tervek szerint csak kb. 20 évig használhatják majd a Karmelita kolostort. Mert a terv szerint utána el kell költözni a szomszédos fehér épületbe, a Sándor palotába. Ott most a köztársasági elnök hivatala van, ám az tovább költözik szintén egy házzal arrébb.