Orbán és a maffiakormány a járvány legsúlyosabb napjaiban is két kézzel tömte az oligarchák zsebét

Vásárhelyi Mária 2020. június 6. 18:14 2020. jún. 6. 18:14

Őszintén szólva, én megértem a „négy fukart" (Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország), hogy nem támogatják, hogy a COVID utáni helyreállítási alapból úgy kapjanak jelentős hitelt, és vissza nem térítendő támogatást a tagországok, hogy a pénz célnak megfelelő felhasználását semmi nem garantálja. Magyarország például ebből az alapból 8 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatást és 7 milliárd euró 30 éves lejáratú hitelt kapna, anélkül, hogy bármiféle ellenőrző mechanizmust és retorziós rendszert kidolgoztak volna arra az esetre, ha az ország nem a kijelölt célokra költi a pénzt.

Márpedig így biztosak lehetünk abban – nemcsak mi, hanem az EU tagállamok is –, hogy ennek az összegnek a jelentős része is az Orbán család és oligarcháinak további vagyonosodását fogja szolgálni.

Hiszen a maffiakormány még a járvány legsúlyosabb napjaiban is a legfontosabb teendőjének azt tartotta, hogy két kézzel tömje a család és az oligarchák zsebét.

Ilyen rövid idő alatt, ilyen hatalmas összegű közpénzhez eddig soha nem jutottak a baráti cégek. És közben mint a hiénák figyelik, hogy melyik eddig jövedelmező kisvállalkozás kerül a válság során olyan helyzetbe, hogy lecsaphassank rá, és felzabálják.

Nem azon törik a fejüket, hogy miként tudnának minél több magyar kisvállalkozást megmenteni, hanem, hogy hogyan tudnák fillérekért megszerezni ezeket. És nem azon, hogy a támogatási pénzekből, hogyan tudnának minél több egzisztenciáját, megélhetését elvesztő magyar embernek, magyar családnak segíteni, hanem, hogy miként tudnának a támogatásokból minél több pénzt ellopni.

És nyilvánvalóan ez lesz a helyreállítási alapból nekünk juttatott pénzek sorsa is. És így mi, adófizető állampolgárok többszörösen vagyunk kifosztva.

Egyrészt a mi pénzünkből az állam befizeti a GDP két százalékára emelt hozzájárulást a helyreállítási alapba, utána a nekünk ítélt támogatás nagy részét a maffiakormány ellopja, majd a mi pénzünkből fizeti vissza a hitel törlesztőrészleteit. Így tehát háromszor zsebelnek ki minket.

Mégis milyen ország az, amely mindezt eltűri? Ahol az emberek miután kiforgatták az egyik zsebüket, odatartják a másikat. Tudom, hogy a „négy fukar" alapvetően nem emiatt nem támogatja a helyreállítási alap elgondolásait, de szerintem azért az is felötlik bennük, hogy egyszer talán majd el kell számolniuk a saját adófizetőiknek, hogy az ő pénzükből miért támogatták egy diktatúra és oligarchia felépülését.