Orbán fenyegetőzése egy gyermeteg stratégia, zsarolási kísérlet

NVZS 2020. február 3. 18:58 2020. feb. 3. 18:58

„Orbán egy tudatosan felépített stratégia mentén, cinikusan halad, miközben az ország számára az igazi stratégia az lenne, hogy visszakönyörögje magát az Európai Néppártba” – mondta Balázs Péter azzal kapcsolatos megkeresésünkre, hogy Orbán Viktor szombaton kijelentette: „a britek kilépése és az, hogy ma mindenki életben van Nagy-Britanniában, azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet". Balázs szerint Orbánban mindig is megvolt az a fajta kettősség, hogy ha ide lép egyet, akkor oda is, ha ezt mondja, akkor azt csinálja. Ami a kilépés ötletét illeti: a magyar közvélemény bizonyára nem is támogatná azt.

Orbán Viktor – ahogy portálunk is beszámolt róla – az Európai Unió keleti és déli tagállamai egyeztető fórumának, a Kohézió Barátai csoportnak kormányfői szintű, a portugáliai Beja városában tartott ülését követően, szombaton, újságírók előtt beszélt.

„A kijelentés nem megalapozott, ráadásul cinikus és mérhetetlenül felelőtlen, hiszen egy olyan példát hoz fel, amely nem lehet és nem is precedens mások számára” – szögezte le megkeresésünkre Balázs Péter. Mint a  volt magyar külügyminiszter, első magyar uniós biztos kifejtette: Nagy Britannia az európai kontinenstől északnyugatra, Amerika felé fekvő sziget, ahol angolul beszélnek – egyetlen kontinentális államra, kiváltképpen egy szárazföldbe ágyazott, tengerrel nem rendelkező, közepes méretű országra nem vonatkoztatható, olyanra, mint Magyarország, de nem csak ránk, hiszen „vagyunk néhányan ebben a geopolitikai helyzetben”.

Mire készül Orbán, amikor ezt mondja? Hogyan lehet lekódolni az üzenetét? – merül el a kérdés. Balázs emlékeztetett arra, hogy nem először mondott ehhez hasonlót a magyar miniszterelnök. És valóban, a kilencvenes években, akkor még az uniós csatlakozási tárgyalások kapcsán hangzott el először Orbán elhíresült mondata, miszerint: „Az Európai Unión kívül is van élet.” Először, de nem utoljára, azóta, hogy most szombaton is elővette a kliséjét. Például 2016-ban, a The Daily Telegraph-nak adott interjújában, ugyancsak a Brexit kapcsán fejtette ki a fentieket.

 „Ez Orbán vonala: lefitymálja az Európai Uniót, úgy tesz, mintha nem függene tőle nem csak Magyarország, de ő sem; pedig egyenesen létkérdés ez az ország – és kiváltképpen a Fidesz – számára most, hogy miként tud részesedni a következő uniós költségvetésből” – húzta alá Balázs Péter. Éppen így fontos számára az is, hogy bent tudjon maradni az EPP-ben.

Kinek és mit üzen vajon Orbán azzal, hogy az uniós kívüli életről beszél két nappal brüsszeli, római és berlini tárgyalása előtt, amelyek során az EU vezetőivel, a szélsőjobboldali olasz pártok vezetőivel (élükön Salvinivel) egyeztet, majd a Fidesz és a Néppárt jövőbeni viszonyában akár sorsdöntőnek is mondható találkozókat bonyolít a német fővárosban Angela Merkellel és Annegret Kramp-Karrenbauer­rel, a kereszténydemokrata CDU elnökével? – kérdeztük Balázs Pétert, aki pár napja a Klubrádióban a többi között arról beszélt, hogy most mindenki ül a kerítésen és vár – egyelőre valóban időhúzás tapasztalható.

„Ez egy zsarolási pozíció próbál lenni” – mondta a Hírklikknek. Azt üzeni Orbán, hogy „fogjatok meg, tartsatok bent”. Azt sugallja, hogy ellenkező esetben átmegy a szélsőjobbhoz – amit egyébként persze ő sem szeretne, de egyszerűen nem maradt más ütőkártyája, hiszen már sem súlya, sem tekintélye nincs sem neki, sem Magyarországnak” – szögezte le.

Szerinte ez eléggé gyermeteg stratégia, hiába riszálja magát, hiába megy Rómába tovább flörtölni hírhedt szélsőjobbos figurákkal. „De hát Orbánban mindig is megvolt az a fajta kettősség, hogy ha ide lép egyet, akkor oda is, ha ezt mondja, akkor azt csinálja”.