Orbán fő bűne, hogy beállt Moszkva mögé

HírKlikk 2023. november 23. 15:45 2023. nov. 23. 15:45

Brüsszel egyelőre nem nyitja meg a pénzcsapokat, mert az Orbán-kormány nem tudja bizonyítani, hogy orvosolta a Bizottság által kifogásolt jogállami aggályokat, tehát megy tovább a huzavona a milliárdok ügyében – mutatott rá a Die Presse.

A konzervatív osztrák lap szakértőket idéz, akik abból indulnak ki, hogy az idén már nem futnak be a pénzek – legfeljebb a teljes összeg egy töredéke csoroghat át – és a jelek szerint ezt a magyar illetékesek is ténynek tekitik. Az EU ugyanis továbbra is elégedetlen a magyar igazságszolgáltatás helyzetével. Vannak ugyan változások, de nem elegendőek. Ezért az Unió végrehajtó testülete további kérdésekre kíván választ kapni.

Az illiberális demokrácia lobogója alatt Orbán módszeresen aláásta a jogállami intézményeket, ismételten figyelmen kívül hagyja a közösség alapértékeit, megsértette a szervezet gazdasági érdekeit, amikor elszórta az uniós adófizetők befizetéseit. Az utolsó csepp azonban az volt a pohárban, hogy leplezetlenül beállt Moszkva mögé és elutasította a megtorló intézkedéseket.

A magyar politika kétkulacsos játszmát folytat: képviselőit Brüsszelben kenyérre lehet kenni, „hűséges európaiak”, ám alig térnek haza, kirohannak az EU ellen, mondván, hogy az korlátozni igyekszik a magyarok szuverenitását. A legfrissebb példa a plakátkampány, amely leginkább az EU-ellenes nemzeti konzultációra akarja mozgósítani a híveket – mutatott rá a lap.
 
(A Die Presse cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom