Orbán harca az uniós pénzekért

HírKlikk 2023. november 9. 16:45 2023. nov. 9. 16:45

Magyarország meg akarja kapni az uniós milliárdokat, s Orbán úgy akarja kikényszeríteni a pénzt, hogy zsarolni próbálja Brüsszelt az Ukrajnának szánt segély ügyében. A Le Figaro szerint jól haladnak a tárgyalások a visszatartott kolosszális összegekről, amelyek a magyar fél esetében a GDP 4,3 százalékát teszik ki.

A lengyelek hasonló cipőben járnak, de ők más utat választottak, hogy hozzájussanak a mannához – írta a jobboldali lap szerzője. Orbán Viktor, aki nemrégiben elment Pekingbe kezet rázni Putyinnal, megint csak vétót helyezett kilátásba. A soros spanyol elnökség azonban azt reméli, hogy az év végéig meglesz a megállapodás.

Rossz nyelvek szerint a Bizottság kész folyósítani 13 milliárdot a csaknem 29-ből. Hivatalosan ugyan nem ismerik el, hogy itt Ukrajna megsegítése a tét, viszont formálisan jutalmazhatnák ily módon a magyar felet az igazságügyi reformért. Von der Leyen ily módon igazolhatná, hogy hathatós a jogállami eljárás.

Az illetékes biztos, Reynders azt mondja, ez az első alkalom, hogy érdemi megbeszéléseket folytatnak a magyar és a lengyel vezetéssel, mivel megvan hozzá a nyomásgyakorlás eszköze.

EP-képviselők azonban kétlik, hogy van értelme a párbeszédnek, és hogy a változások érdemlegesek. Daniel Freund német zöld képviselő úgy fogalmazott: nem szabad lankadni, noha a lengyel kormány éppen elvesztette a választást a jogállami vita miatt, a magyar vezetés pedig minden eddiginél jobban magára maradt.

A parlament magyarországi jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield úgy véli, hogy Orbán új, jobboldali többséget kíván életre hívni az unióban, ezért időt akar nyerni a jövő évi európai választásokig. A törvényhozó szerint az egyetlen hatékony eszköz az lett volna, hogy megvonják a szavazati jogot Magyarországtól és Lengyelországtól, ám ehhez nem volt meg a politikai akarat.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom