Orbán jogellenesen levelez

Sebes György 2021. augusztus 26. 18:15 2021. aug. 26. 18:15

A járvány elleni harcot is ürügyül használja a jelenlegi hatalom saját politikájának dicsőítésére. Csak így értékelhető az a levél, amelyet a koronavírus elleni oltásra regisztrált emberek kaptak ezekben a napokban Orbán Viktortól. Majtényi László jogtudós, egyetemi tanár szerint, minden bizonnyal jogellenes adatkezelés történt.

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a koronavírust még egyáltalán nem sikerült legyőzni, vagyis jelen van a mindennapokban és továbbra is fertőz. Az nem lehet kérdéses, hogy a járvány elleni küzdelem valóban nagyfokú társadalmi összefogást igényel. Az sem szorul magyarázatra, hogy csak az oltás jelenthet valódi védelmet és éppen ezért közös érdek, hogy minél több ember vegye fel a vakcina két, valamint most már lehetőség – és szükség – szerint a harmadik adagját.

Amikor tehát a miniszterelnök személyesen szólítja fel az oltásra regisztráltakat, hogy a maguk lehetőségeihez mérten járuljanak hozzá ehhez a közös harchoz, abban – elvileg – nem lenne kivetnivaló. Ám a jó szándékot erősen megkérdőjelezi a körítés. Abban a – szinte személyes hangú – levélben, amelyben Orbán Viktor kiválasztott honfitársaihoz fordul, a kelleténél jóval több az olyan propaganda-elem, amely arra utal, hogy a járvány megfékezéséhez kért hozzájárulás csak ürügy. Ürügy arra, hogy a kedves vezető elismételhesse, miképpen járult hozzá a jelenlegi hatalom a koronavírus megfékezéséhez.

Három bekezdésen át arról olvashatnak a címzettek, hogy mekkora sikereket tudhatnak magukénak a „magyar emberek”, természetesen a kormány jóvoltából és vezetésével. A negyedik bekezdésben jut el odáig a levélíró, hogy ha „a családjában vagy az ismerősei között van olyan, aki még nem vette fel az oltást, győzze meg, hogy regisztráljon, és éljen az oltás lehetőségével”. Ez lenne a lényeg, amely azonban szinte elsikkad a hatalmi kommunikáció erdejében.

A miniszterelnöki levelezés azonban adatvédelmi, adott esetben személyesen címzett jogellenes politikai marketing problémákat is felvet. Majtényi László jogtudós, egyetemi tanár szerint emiatt jogellenes adatkezeléssel állunk szemben. Olyanok kapták meg ugyanis az Orbán Viktor aláírásával ellátott e-mailt, akik oltásra jelentkeztek a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ott az is olvasható, hogy „ha regisztrál, valamint jóváhagyja a további kapcsolattartást, akkor Ön elsőként kap tájékoztatást a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről”. Ez tehát nem jelenti azt, hogy bárki felhatalmazta volna a miniszterelnököt, hogy személyesen forduljon hozzá, ráadásul nyilvánvalóan propagandisztikus célzattal. 

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke úgy vélte, az még éppenséggel belefért volna a „további kapcsolattartás” fogalmába, hogy a járványügyi szervek önkéntes személyes támogatást kérnek az oltás további népszerűsítéséhez. Orbán Viktor azonban nem nevezhető járványügyi illetékesnek – még akkor sem, ha ebben az országban a jelek szerint minden hozzá tartozik –, de még szakembernek sem. Vagyis nem tekinthető jogszerűnek, ha személyes hangú levelet küld, pláne olyat, aminek jelentős része a kormány elvtelen feldicsérését tartalmazza. A járványügyi kapcsolattartás összekeverése a nyílt politikai marketinggel nyilvánvalóan jogsértő. 

Ebben a helyzetben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) lenne dolga – tette hozzá Majtényi László. Egyúttal biztosnak nevezte, hogy – kötelessége ellenére – a NAIH biztosan nem fog felszólalni, ahogy ennél súlyosabb jogsértések esetén sem tette. A professzor korábban már többször rámutatott, hogy az állammal szemben kiszolgáltatott lett a magánszféra. Még elmondta, a címzettek pert indíthatnának a jogellenes adatkezelés miatt, de ehhez – mint fogalmazott – „nagy fokú polgári öntudat kellene”. 

Így aztán ki-ki vérmérsékletének, netán politikai nézeteinek megfelelően értékelheti Orbán Viktor levelét. Valamint leszűrheti belőle azt a következtetést, hogy a járvány elleni küzdelem és az oltás fontos dolog, de a mai Magyarországon a kormányzati propaganda a legfontosabb. A választás közeledtével pedig úgy látszik, nincs erő, amely megfékezheti a hivatalos kommunikáció szárnyalását.