Orbán, Kásler és Palkovics éles hangú levelet kapott az érdekvédelmi szervezettől

Harkai Péter 2021. július 29. 19:05 2021. júl. 29. 19:05

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete döbbenten értesült a kormány szándékáról, hogy a nyári szünet végén rendelnék be a pedagógusokat a diákok oltásának megszervezéséhez.

A miniszterelnöknek és a két szaktárca vezetőjének címzett levelükben megdöbbenésüknek adnak hangot, miután arról értesültek, hogy augusztus 30-31-én az oktatási intézmények feladata lenne az oltások megszervezése. Ezt a szülők 12-18 éves korú gyermekük részére igényelhetik.

Mint fogalmaztak, nyilvánvaló, hogy ez a pedagógusok bevonása nélkül nem lehetséges. Emlékeztetik a kormány vezetőit arra, hogy a munkavállaló szabadsága alatt nem köteles rendelkezésre állni, akár naponta olvasgatni a mailjeit. Márpedig a pedagógusok jelenleg és az elkövetkező hetekben is szabadságukat töltik. Az intézményvezetők ezért megoldhatatlan feladatot kaptak.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy ha valakit szabadsága alatt munkára köteleznek, akkor az a nap nem szabadságnap, azt utólag ki kell adni.

A Munka Törvénykönyvét idézve, emlékeztetik a minisztereket: „a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a) a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja, b) a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja. (7) A munkavállalónak a kiadás időpontjának módosításával vagy a megszakítással összefüggésben felmerült kárát és költségeit a munkáltató köteles megtéríteni. Az (5) bekezdés b) pontban foglalt esetben a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre és a visszautazással, valamint a munkával töltött idő a szabadságba nem számít be.”

Az oltásról szóló értesítés álláspontjuk szerint nem minősül kivételesen fontos gazdasági érdeknek vagy az oktatási intézmény működését közvetlenül és súlyosan érintő oknak. Az iskola csak az oltás helyszínéül szolgál legfeljebb, az oltások beadásának a működéséhez semmi köze, következésképpen erre hivatkozva eleve nem lehet a munkavállalót szabadságról visszarendelni.

„A PDSZ eddig is megtett mindent annak érdekében, hogy az oktatási intézményekben félelem és kockázat nélkül lehessen tanulni, dolgozni, tehát fontosnak tartjuk a 12 éven felüli gyermekek oltását, amennyiben azt a szüleik engedélyezik. Azonban elvárjuk, hogy ennek megszervezését ne azokra hárítsa a kormány, akik eddig is erejükön felül, életüket és egészségüket veszélyeztetve teljesítették vállalt hívatásukból fakadó feladataikat” - fogalmazott Komjáthy Anna, a szakszervezet Országos Tanácsának elnöke.