Orbán kedvenc bűnbakja egy zsidó származású amerikai-magyar milliárdos

HírKlikk 2019. december 13. 19:45 2019. dec. 13. 19:45

A jogállamiság-ügyben magyarázkodásra felszólított Budapest kihívást intézett az EU-hoz, írta a Le Monde. Orbán Viktor nacionalista kormányának szóvivője feljogosítva érezte magát arra, hogy – megszegve a szabályokat – egy sor éles hangú tweetet eresszen meg a december 10-ei meghallgatásról, amelyet „komédiának” és „boszorkányüldözésnek” nevezett, az európai tisztségviselőket pedig „Soros-kórusnak”, a magyar származású amerikai zsidó milliárdosra, Orbán Viktor bűnbakjára, Soros Györgyre utalva. 

Magatartása miatt az EU soros elnöksége, Finnország „írásbeli magyarázatot” vár tőle. Ez súlyos probléma, mondta az európai ügyek finn minisztere. Tytti Tuppurainen „botrányosnak” minősítette a tweeteket, és emlékeztetett rá, hogy „az antiszemitizmusnak nincs helye az EU-ban”. Az igazságügyért felelős EU-biztos, Didier Reynders szerint „ez kész kampány a Bizottság és a tagállamok ellen a 7. cikkely szerinti eljárás kellős közepén”. A meghallgatáson Varga Judit igazságügyi miniszter, aki szeptemberben már magyarázkodott kollégái előtt, arra szólított fel, hogy „vessenek véget ennek a boszorkányüldözésnek”, amely „a sokadik állomása egy végeérhetetlen ügynek”. 

Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von Leyen támogatja az előző bizottság javaslatát, amely szerint feltételhez, a jogállam tiszteletéhez kell kötni az európai pénzek folyósítását. Az Európai Parlament Magyarországról szóló jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield (Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport) arra szólította fel a tagállamokat, hogy „tegyenek határidős ajánlásokat”, „különben soha semmi nem fog történni”.

 
Forrás: Hírklikk