Orbán kiküldte pitizni a németekhez Gulyást és Balogot

HírKlikk 2019. február 28. 08:46 2019. feb. 28. 08:46

Gulyás Gergely és Balog Zoltán Berlinben járt, a látogatást titokban akarták tartani, a Népszava információi szerint a két politikus a CDU főtitkáránál próbálta menteni a Fidesz egyre kritikusabbá váló helyzetét.

Szerdán a déli órákban érkezett haza Berlinből Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán az EMMI volt vezetője – értesült a Népszava. A lap úgy tudja, az út hangsúlyozottan nem kormányzati látogatás volt, a két politikus a Fidesz képviseletében találkozott a CDU vezetőivel, köztük Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkárral is.

Információk szerint az út célja az volt, hogy megpróbálja megmagyarázni a kormány utóbbi időben tett unió-ellenes lépéseit, elsősorban is a Jean-Claude Junckert és az Európai Bizottságot gyalázó plakátkampányt, melyek nem csak az Európai Néppártban verték ki a biztosítékot, hanem a Fidesz fő szövetségeseinek számító Bajor Keresztényszociális Uniónál (CSU) és a Kereszténydemokrata Uniónál (CDU) is.

Az egyre feszültebbé váló magyar-német kapcsolatok miatt már tavaly szeptember óta úgynevezett „strukturált párbeszéd” zajlik a Fidesz és a CDU között, melynek lényege röviden annyi, hogy a felek nyíltan beszélnek egymással a legérzékenyebb témákról is és megpróbálnak közös nevezőre jutni, de ha ez nem megy, akkor kölcsönösen elfogadják a nézetkülönbségeket. Csakhogy az elmúlt hónapokban ennek ellenére sem sikerült javítani a kapcsolatokon, egy ideje már maga Annegret Kramp-Karrenbauer is azon a véleményen volt, hogy „ami nem megy, nem kell erőltetni”.

Forrás: Népszava