Orbán kínai barátai brutálisan rátenyereltek Hongkongra

HírKlikk 2020. július 4. 08:40 2020. júl. 4. 08:40

Hongkongban 2020. július 1-jén új időszámítás kezdődött azzal, hogy a kínai törvényhozás elfogadta az új nemzetbiztonsági törvényt, amelynek ködös megfogalmazásai alapján lényegében bárkit megvádolhatnak lázadással és külföldi hatalmakkal való összejátszással, aki egy kicsit is óvatlan.

A napi.hu részletes összefoglalója szerint, ezt követően nem a városállam, hanem a kínai szárazföld jogrendje alapján, akár életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélhetik.

A nyugati bírálók úgy vélik, ezzel lerombolták Hongkong viszonylagos szabadságát Kínán belül, felrúgva az egy állam két rendszer alapelvét, amelynek az évszázad közepéig biztosítania kellett volna, hogy a városállam a maga szabadpiaci és demokratikus útján járjon az államkapitalista, kommunista egypártrendszerben működő Kínán belül.

A törvény életbe lépésére több százan tüntetéssel reagáltak Hongkong forgalmas bevásárlóközpontjában, ám ezzel csak azt érték el, hogy a nagy erőkkel kivonuló rendőrség két tiltakozót már az új szabályozás alapján tartóztatott le. Az egyik letartóztatott a hongkongi fekete függetlenségi zászlót tartotta a kezében, a másik, egy nő, egy táblát tartott fel, amelyen az állt: Hong Kong Independence. Rajtuk kívül több száz demonstrálót tartóztattak le, írja a napi.hu.

Az új jogszabályt úgy fogadták el és illesztették be a hongkongi jogrendbe, hogy a tervezetét nem hozták nyilvánosságra és nem konzultáltak róla a városállam törvényhozó szervezeteivel. Carrie Lam, Hongkong kormányzója ugyanakkor úgy véli, hogy az új rend segíti az egy állam két rendszer elv hatékonyabb érvényesítését. Hogy ez mit jelent, arról sokat elárul, hogy rendőrségi források szerint, a rendőrök azt az eligazítást kapták, hogy mindenkit tartóztassanak le, aki a függetlenségi zászlót lengeti.

A napi.hu cikkírója megjegyezte, sokan a városállam elhagyását fontolgatják. Közülük az egyik JM, aki szerint nehéz elkerülni az öncenzúrát. „Azt gondolom, a legtöbben jóval óvatosabbak lesznek a jövőben. Bár még nincs itt az ideje az emigrációnak, ideje elgondolkodni ezen." A demokráciamozgalom vereségét jelzi, hogy a vezetők már nem csak fontolgatják a távozást, hanem a tettek mezejére léptek. Nathan Law egykori diákvezér, jelenleg önkormányzati képviselő, a mozgalom ismert vezéralakja, aki a 2014-es esernyős tüntetés után börtönbe került, bejelentette, hogy külföldről folytatja politikai harcát.