Orbán kipontozta a családok javát

HírKlikk 2019. február 22. 08:54 2019. feb. 22. 08:54

A családok 95-96%-a ki fog maradni a kormány új támogatási programjából – állítja Korózs Lajos. A szocialisták szakpolitikusa igen kritikus a február elején bejelentett Orbán-csomaggal.

Orbán Viktor évértékelőjében két fontos dolgot mondott, néhányat pedig nem – kezdte Korózs Lajos, amikor arról kérdeztük, hogyan értékelik a szocialista pártban a bejelentett családpolitikai intézkedéseket. „A kormányfő végre felfedezte, hogy a demográfiai kihívások ezerrel jönnek szembe, sőt jelezte azt is, hogy a szegénységet fel kell számolni” – mondta.

„Jól érzékeli a miniszterelnök, hogy ha így haladunk, lassan a teljes népesség eltűnhet. Viszont jó lenne, ha azt is észrevenné, hogy az elmúlt nyolc évben közel kétszer akkora volt a fogyás, mint a megelőző nyolc évben. És akkor a 600 ezer külföldön élő magyarról nem is beszéltünk” – tette hozzá.

Korózs szerint Orbán akcióterve a magyar családok 4-5% át fogja érinteni, ezek többségét viszont egynél több intézkedés is. Például a 10 milliós hitel, a CSOK, de jó eséllyel az autóvásárlás is. Az ellenzéki politikus szerint világos, hogy a támogatásokat továbbra is csak a legjobb módú családokhoz tereli a kormány.

Teljesen kimaradnak viszont azok, ahol a gyermekek nem házasságban születnek. Márpedig ma 45-46%-ban nem házasságban születnek. Hol van ez a 45-46% a kedvezményezettek 4-5%-ot kitevő köréhez képest? – kérdezi. Emellett Orbán az egyedülálló szülőket meg sem említette, holott több mint félmillió (503 ezer) az egyszülős családok száma.

Mivel az intézkedések nem vonatkoznak egyetlen már megszületett gyermekre sem. Ahhoz, hogy valaki érintett legyen, újabb 3 gyermeket kéne szülnie, miközben a gyermekvállalás ma a legnagyobb szegénységi kockázati tényező, és 2017-ben a magyar háztartások 48%-a tartozott a társadalmi minimum alatt élők közé – hívta fel a figyelmet.

Korózs Lajos megvizsgálta az szja-mentességről szóló bejelentést is, hogy hány szülőt érint ez. Úgy 170 ezer anya él az országban, akinek 4 vagy több gyermeke van, viszont a jelentős részük nincs jelen a munkaerőpiacon. Legfeljebb 12-13 ezer főre vonatkozik tehát az élethosszig tartó adómentesség, de a jelentős részük nekik is jómódú, sőt gazdag, aki eddig is jól járt a családi adókedvezménnyel – jegyezte meg.

Forrás: Hírklikk