Orbán kiszolgáltatta Magyarországot Moszkvának

HírKlikk 2022. április 1. 17:00 2022. ápr. 1. 17:00

Az orosz FSZB és GRU titkosszolgálatok 2013-ban feltörték, és azóta megfigyelték a magyar külügyminisztérium információs rendszereit – idézte a BNE Intellinews a Direkt36 tényfeltáró portál cikkét.

A főleg feltörekvő piacok gazdaságával foglalkozó portál szerzője arról ír, hogy a botrány alig néhány nappal a vasárnapra kitűzött választás előtt tört ki, amikor Orbán a Putyinhoz fűződő barátsága miatt minden eddiginél elszigeteltebbnek látszik. Az ellenzék úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szándékosan kiszolgáltatta az országot Moszkvának azzal, hogy „lebontotta a kormány kiberbiztonsági védelmét”, és Szijjártó Péter miniszter lemondását követelte.

Az írás, amely részletesen ismertette a Direkt36 cikkét, megállapította: nem szokatlan, hogy Oroszország kibertámadásokat intéz más országok ellen, de például a cseh tisztségviselők 2020-ban egy hasonló esetben a nyilvánosság elé léptek, míg az Orbán-kormány titkolta a történteket. A kormány oroszbarát fordulata 2014 elején következett be, amikor Orbán Putyinnál járt Moszkvában, és megállapodott vele a paksi atomerőmű bővítéséről, amelyet 80 százalékban orosz hitelből finanszíroznak.

A magyar külügyminisztérium egyébként választási hazugságnak minősítette a Direkt36 cikkét. A parlamentben ugyan összehívták a nemzetbiztonsági bizottságot, mindenekelőtt ennek az ügynek a kivizsgálása céljából, de a Fidesz képviselői lemondták az ülést. A BNE Intellinews rámutatott: a vasárnapi választás előtt alig öt nappal nyilvánosságra került ügy elemzők szerint hatással lehet a választás kimenetelére, mert újra rávilágít a Orbán-kormány Kreml-barát álláspontjára.

(A magyar külügyminisztérium informatikai rendszerének feltöréséről a BNE Intellinews mellett a Randrlife.uk brit portál és a Next Gazeta című lengyel portál adott hírt – a szerk.)

Forrás: Hírklikk