Orbán közölte a nyugdíjasokkal, hogy hülyének nézi őket

FSP 2020. április 6. 14:50 2020. ápr. 6. 14:50

Hétfőn délben Orbán Viktor bejelentette, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. A miniszterelnök következő mondatából azonban kiderült, hogy szó sincs erről, a visszaépítés belengetése nem más, mint parasztvakítás, amit talán még a legfanatikusabb Fidesz-hívő nyugdíjasoknak sem lehet beadni. Nem a 13. havi nyugdíjat építenék vissza ugyanis, hanem a jövő év elején, majd évente egy alkalommal, egyheti nyugdíjat kapnának pluszként a nyugdíjasok. Lassan mondjuk, hogy a nagygéci Bözsi néni is megértse: nem mostanra, és nem egyhavi, hanem a jövő év elejére ígért egyheti nyugdíjat nekik a miniszterelnök.

Orbán Viktor valamiért azt gondolta, hogy ezt a szemfényvesztő mutatványt el lehet adni a nyugdíjasoknak, mert már annyira hülyék és oly mértékben kiszolgáltatottak, hogy mindegy nekik, mennyit kapnak és mikor. Már annak is örülnek, ha nem vesznek el tőlük semmit. Ha a miniszterelnök tisztességesen akarta volna tájékoztatni az idősek embereket, akkor nagyjából a következőket mondta volna: kedves idős honfitársaink, a kormánynak most sok más, fontosabb dolga van, mint veletek foglalkozni. Másokat kell mentenünk, elsősorban a saját lábon élő mieinket, ti már amúgy is éltetek eleget, ha még továbbra is élni akartok, segítsen rajtatok a családotok, mi levesszük rólatok a kezünket, boldoguljatok, ahogy tudtok.

Az elmúlt tíz évben visszatérő téma volt a 13. havi nyugdíj, amit a Fidesz rendszeresen az ellenzék orra alá dörgöl. Azt szokták mondani, hogy a szocialista kormányok elvették az emberektől a 13. havi nyugdíjat.

Amikor a Fidesz erről beszél, soha nem bontja ki az igazság minden szegletét, azaz, kevésbé cizelláltan fogalmazva, hazudik. A 13. havi nyugdíjat a szocialista kormányok vezették be, majd a 2008-as világgazdasági válság következményeként ennek folyósítása átmenetileg felfüggesztésre került. Ráadásul nem is ők függesztették fel, hanem a válság kezelésével megbízott, és a vállalt feladatot sikeresen elvégző Bajnai-kormány.

Nem elvették tehát a 13. havi nyugdíjat, hanem átmeneti ideig szüneteltették, viszont, ezt követően a Fidesznek számtalan alkalma lett volna arra, hogy a nagyszerű gazdasági eredmények folyományaként az „elvett” 13. havi nyugdíjat visszaadja az érdekelteknek, azaz, a nyugdíjasoknak. Ezzel a lehetőséggel a 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormány egyetlen alkalommal sem élt, s most, amikor erről hazudott a miniszterelnök, azzal gyakorlatilag azt üzente a nyugdíjasoknak, hogy hülyének nézi őket, már nem számol velük, tőle akár fel is fordulhatnak.