Orbán különleges ajándékkal hálálkodna Netanjahunak

HírKlikk 2023. március 6. 18:02 2023. márc. 6. 18:02

Nagy figyelmet keltett a nemzetközi sajtóban a hír, hogy Magyarország – az Európai Unió állásfoglalásaival ellentétes módon – azt tervezi, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét. A müncheni liberális Süddeutsche Zeitung szerint a férfibarátság már meghaladott modell a nemzetközi diplomáciában, de Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor folyamatosan ezt celebrálja. A két kormányfő sok tekintetben szellemi testvérnek tekinthető, és most úgy tűnik, Orbán különleges ajándékot akar adni bajban lévő haverjának.

Orbán ugyanis át akarja helyezni a nagykövetséget Jeruzsálembe, mégpedig már áprilisban. Ezt a The Times of Jerusalem izraeli lap jelentette az izraeli külügyminisztérium magas rangú, de neve mellőzését kérő forrására hivatkozva. Orbán ezzel Donald Trump volt amerikai elnök útjára lépne, és durván kitáncolna az EU Izrael-politikájából  állapította meg előfizetői számára elérhető írásában a Süddeutsche Zeitung.

Novák Katalin államfő a múlt pénteken Prágában azt mondta, hogy nincs még döntés a követség áthelyezéséről. A lap pénteken érdeklődött az izraeli külügyminisztérium szóvivőjénél, aki azonban nem kívánta megerősíteni a hírt, csak annyit mondott, hogy izraeli remények szerint minden állam átköltözteti majd a követségét Jeruzsálembe, mert az Izrael fővárosa.

Ez azonban a nemzetközi jog szempontjából erősen vitatott, és eddig ezt a lépést csak négy állam tette meg: Trump 2018-ban intézkedett erről, majd Guatemala, Honduras és Koszovó követte. Mintegy 90 további ország, köztük az EU minden tagállama továbbra is Tel- Avivban tartja fenn diplomáciai képviseletét. Ezt azzal indokolják, hogy Jeruzsálem végleges státusáról majd az izraeli és a palesztin fél közötti béketárgyaláson kell dönteni. A palesztinok ugyanis remélt államuk majdani fővárosaként maguknak követelik a város Izrael által 1967-ben megszállt keleti részét. Ezzel szemben Izrael mintegy 200 ezer izraeli telepest költöztetett Kelet-Jeruzsálembe, 1980-ban arab városrészeket annektáltak, és Jeruzsálemet kikiáltották Izrael „örök és egységes fővárosának”. Ezek kísérletek voltak arra, hogy Izrael kész tényeket teremtsen, de az ENSZ számos határozatban érvénytelennek minősítette ezeket. 

Izrael Trump az addigi amerikai politikát felrúgó döntése óta vár az átköltözési hullámra, de az mindeddig elmaradt. Legutóbb az izraeli külügyminisztérium néhány nappal ezelőtt büszkén jelentette be, hogy Pápua-Új Guinea követséget szándékozik nyitni Jeruzsálemben, és szó van néhány további jelöltről is, mint Togo, Malawi és Vanuatu. Ugyanakkor Paraguay a 2018-ban az átköltöztetett nagykövetségét alig néhány hónap elteltével visszavitte Tel-Avivba. Ausztrália ugyan ígérte az áthelyezést, de a tavalyi kormányváltás után ezt visszavonta, és Románia 2019-ben felmerült terveiből sem lett semmi.  

Az izraeli-magyar megállapodást a hírek szerint az izraeli és a magyar külügyminiszter tárgyalásain érték el. Ingatlanszerzéssel a magyaroknak már nem kell foglalkozni, mert Orbán egyik látogatása után, 2019-ben már megnyílt Jeruzsálemben egy „kereskedelmi képviselet”, amely diplomáciai státussal rendelkezik.

A hír olyan időpontban érkezett, amikor Magyarország egyébként is erősen jelen van az izraeli közéletben, bár erősen negatív összefüggésben. A hetek óta tüntető tömegek azt skandálják: „Izrael nem diktatúra, Izrael nem Magyarország!” Az izraeliek hetek óta az ellen tüntetnek, hogy Netanjahu jobboldali nacionalista kormánya át akarja alakítani az igazságszolgáltatást. A menetekben a transzparenseken olyan képek láthatók, amelyeken Netanjahu és Orbán arca összemosódik.

Kettőjükben sok a közös vonás, közösek az ellenségképek is. Hasonlóan látják a világot: a nacionalistát, hazafiast hangsúlyozzák, elfordulnak a liberális demokráciától. Közös ellenségképeik között van Soros György. Amikor Orbán azzal vágott vissza a két országban a kormányt bíráló szervezeteket támogató Sorosnak, hogy kampányt indított ellene, amit sokan antiszemitának érzékeltek, Netanjahu nyilvánosan védelmébe vette Orbánt. És ráadásul még azt is megbocsátotta neki, hogy Orbán „kivételes államférfinak” minősítette Horthy Miklóst, aki részben felelős volt 600 ezer magyar zsidó deportálásáért.

Orbán most talán meg akarja hálálni a szívességet. Már akkor lelkesen gratulált, amikor Netanjahut novemberben újra megválasztották, és olyan fotót tett közzé a közösségi oldalakon, amelyen Netanjahu frissen megjelent önéletrajzát tartja a kezében.

Orbán a követség áthelyezésével a férfibarátját jelentős diplomáciai sikerrel ajándékozná meg – írta a lap.

 

Forrás: Hírklikk