Orbán legnehezebb évét jósolják

HírKlikk 2019. január 10. 06:00 2019. jan. 10. 06:00

A magyar szakszervezetek, az országos tiltakozási hullám hatására azt mérlegelik, hogy megszervezzék-e a vasfüggöny leomlása óta első általános sztrájkot – írja a Bloomberg nevű, üzleti és politikai kérdésekkel foglalkozó amerikai hírügynökség.

A cikk beszámol a túlórakeretet kiterjesztő rabszolgatörvény elleni megmozdulásokról, valamint arról, hogy a szakszervezetek nagygyűlést hirdettek január 19-re, és a munkabeszüntetésről konzultálnak tagjaikkal – hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

A vita – vélekedik a Bloomberg – a szakszervezetek újraéledését jelezheti, hiszen, miként Kelet-Európában máshol is, a kommunizmus összeomlása óta eltelt három évtized során a befolyásuk összezsugorodott.

Bár ma Magyarországon csupán minden tizedik dolgozó tartozik valamilyen szakszervezethez, a fenyegető sztrájk újszerű kihívást jelent Orbán számára – állapítja meg az amerikai hírügynökség. 

A kormányfő politikailag támadhatatlan ugyan a tavaly áprilisban immár sorozatban harmadszor elnyert alkotmányozó erejű többség birtokában, a sztrájk mégis csorbát üthet azon erőfeszítésein, hogy szerte az Európai Unióban felvillanyozza a nacionalistákat a májusi európai parlamenti választások előtt.

A Bloomberg szerint első pillantásra furcsának tűnik, hogy a szakszervezetek éppen most akarnak tiltakozni, hiszen a gazdasági növekedés 13 éve nem volt ilyen erőteljes, a bérek három év alatt egyharmaddal növekedtek, a munkanélküliség pedig rekordmélységbe süllyedt.

Ám – folytatódik a cikk – a javulás részben a munkaerőhiánynak tudható be, ráadásul az Orbán-kormány összekülönbözött az EU-val, részben a bevándorlásellenes hozzáállása, részben a jogállamiság és a demokrácia hanyatlása miatt.

A hírügynökség kitér arra, hogy Magyarországon idén nem csupán európai, hanem önkormányzati választások is lesznek, és az ellenzéki pártok abban reménykednek, hogy hasznot húzhatnak abból a haragból, ami az orbáni hatalom megszilárdítása – a hatalmas propagandagépezet, valamint a kormány befolyása alá rendelt új csúcsbíróság létrehozása – nyomán keletkezett.

A Bloomberg olyan szakértői véleményt idéz, miszerint a tüntetések egy idő után megfáradnak, ezért az a kérdés, hogy a szakszervezetek tudnak-e segíteni a holtponton való túllendülésben, amivel becsatornázhatják az elégedetlenséget a választási folyamatokba

Forrás: Klubrádió