Orbán megalapozottág nélkül ígérget, remélve, utóbb nem fognak rá emlékezni

NVZS 2021. március 19. 13:33 2021. márc. 19. 13:33

„Helyes a megközelítés, ígérget az embereknek, hogy ne keseredjenek el” – reagált nem kis iróniával Orbán Viktor péntek reggeli okfejtésére Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos komolyan pedig úgy fogalmazott: az emberek számára rettentő nehéz elviselni a bizonytalanságot, amit nem lehet enyhíteni nem reális tájékoztatással és ígérgetéssel. „Orbán nyitásra vonatkozó fejtegetésének semmi tudományos alapja nincs, abban bízik, hogy mire odáig eljutunk, senki nem fog emlékezni az ígérgetéseire”. Ami pedig azt illeti, hogy Orbán szerint van még sok szabad kórházi kapacitás, s a kórházigazgatók szerint is kezelhető a helyzet, Falus szerint ezt a kórházak nem tudják, „az újonnan kinevezett kórházigazgatók feladata ugyanis a valós helyzet elfedése”.

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak ma reggel adott „mikrofonállványos (ál)interjújában azt (is) fejtegette, hogy akkor lehet majd könnyítésekről beszélni, amikor a regisztrált 65 feletti emberek mind be lesznek oltva, merthogy akkor érhetjük el a beoltottak 2,5 milliós számát. Jelenleg – mondta a szózat egy másik pontját – másfél millió ember van összesen beoltva, s mint a tegnapi hivatalos közlésekből hallhattuk, a regisztrált idősek felének beoltása még hátravan.

Nem a 65 éven felüliek beoltásának az aránya a mérvadó

„Nem az számít, hogy a 65 felettiek mekkora hányadát oltották be” – szállt vitába a kormányfővel a portálunknak nyilatkozó Falus Ferenc, amikor azt kérdeztük tőle, hogy helyesnek tartja-e ezt megközelítést. A járványügyi szakértő szerint ugyanis az számít, hogy a Magyarországon  élőknek mekkora hányadát oltották be, illetve mekkora hányada védett. Minimum a 70, de ha kiderül, hogy a brit mutáns még jobban tarol, akkor a 80-85 százalékának kellene védettnek lennie, s még akkor is nagyon vigyázni kell. Látjuk például Izraelben hogy a lakosságnak több, mint a fele már be van oltva, ám a járvány még mindig nincs kontroll alatt. De ha elérjük a fent említett védettségi szintet, akkor Falus szerint „talán már nem csak a koronás betegek ellátására futja majd a kórházakban, amit a bevezetett parancsuralmi helyzettel mára annyira szétvertek, hogy csak a sürgősségi esetek legsürgősebbjeit tudják elvégezni”.

A korábbi országos tiszti főorvos egy új fordultként megjelent veszélyre is felhívta a figyelmet: az előző vírusváltozatnál még azt reméltük, hogy az nem veszélyezteti a terheseket, de látjuk, hogy a nőgyógyászati klinika tele van életveszélyes covidos kismamákkal. Az ő beoltásukat is minél előbb el kellene kezdeni, a második trimesztertől kezdve kellene oltani a várandósokat – mondta.

A kórházigagatók másként látnák a helyzetet?

Ha már szóba került a kórházak állapota: Orbán sorolta a számokat. Jelenleg több mint 9 ezren vannak kórházban és 1174 ember lélegeztető-gépen, szabad ágy és lélegeztető-gép is bőven van még, előbbiből több mint 10 ezer, utóbbiból mintegy 1700. A maga részéről pedig megnyugtató képet kapott a kórházigazgatóktól, akikkel két videokonferencián is tárgyalt, s ugyan mindegyik jelzett ilyen vagy olyan gondot („vagy ápoló vagy orvos, vagy rosszul elhelyezett intenzív osztály, stb.), de láthatóan a problémák központi segítséggel megoldhatók.

Szerinte legalábbis. Ugyanis ezzel szemben Falus Ferenc azt mondta, hogy „erről sajnos a kórházak nem tudnak, az újonnan kinevezett kórházigazgatók feladata ugyanis a valós helyzet elfedése. „Azok szerint, akikkel én beszéltem, borzasztó a helyzet, elképesztő a szervezetlenség, a szakemberek el vannak vezényelve, nincs meg a megfelelő személyzet az emberek megmentésére” – sorolta az általa hallottakat. Mint hozzátette: „a katonai parancsuralom a kórházparancsnokok hadrendbe állítása nem javítja a betegellátás minőségét”.

Ez kellene a nyitáshoz

A kormányfő természetesen nem kevés szót ejtett a nyitás lehetőségéről, különös tekintettel a húsvét közeledtére, s jelezte, hogy ezúttal nem két, hanem egy hét múlva ül össze az esetleges nyitást is megvitatandó az Operatív Törzs.

Falus szerint azonban Orbán nyitásra vonatkozó fejtegetésének semmi tudományos alapja nincs. A kormányfő egészen egyszerűen abban bízik, hogy „mire idáig eljutunk, senki nem fog emlékezni az ígérgetéseire”. Az emberek számára rettentő nehéz elviselni a bizonytalanságot, amit nem lehet enyhíteni nem reális tájékoztatással  és ígérgetéssel, ami a kormány gyakorlata. Például nyilvánosságra kellene hozni a kórházi, területi adatokat is – mondta.

„Nyitni pedig csak akkor lenne szabad, amikor a fertőző források száma csökken, ennek megállapításához pedig rengeteg – könnyen hozzáférhető, ingyenes – teszt kell” – hívta fel a figyelmet Falus, hozzátéve: a határokat sem lezárással és rendőri ellenőrzésekkel, hanem teszteléssel kellene ellenőrizni, s nem azt a gyakorlatot követni, hogy ha valaki hazaérkezik egy üzleti (vagy annak mondott) repülőútról, akkor nem azonnal hazaengedni, hanem gyorsteszt alá kellene vetni.