Orbán mellett Meloni az új bajkeverő

HírKlikk 2024. június 28. 16:55 2024. jún. 28. 16:55

Az olasz kormányfő joggal kiáltott csalást, amikor a három nagy pártcsalád egymás között igyekezett elosztani az EU vezető tisztségeit. Meloninak igaza volt, amikor rámutatott a mutyi mentalitásra, még ha a döntések ma már formálisan nem füstös hátsó szobákban dőlnek is el. De ugyanúgy megy az alkudozás és a prímet általában a németek és a franciák viszik – így látja a The Times.

Ahogy a The Times írja, megjelent egy új bajkeverő a színen: a populista olasz vezető, aki tiltakozik a szokásos eljárásmód ellen. Arra hivatkozik, hogy a választás eredménye nem támasztja alá a megállapodást, és semmibe veszik a polgárok akaratát a migráció és nulla nettó kibocsátás ügyében.

Valójában azonban nem sokat tud tenni ellene. Pártcsaládjával szemben a másik három frakció számbeli fölényben van. Ezzel együtt igencsak zavaró az európai elit számára, amikor antidemokratikus umbuldát emleget. Véleményét hangosan támogatja a fő kerékkötő, Orbán Viktor.

Macron és Scholz meggyengült, mégis ragaszkodik ahhoz, hogy minden ugyanúgy menjen tovább, mint eddig, nem kíván engedményt tenni a populistáknak, azaz olyan jelöltet kinevezni, aki kedves Rómának. Ám ajánlatos megbékíteni Olaszországot, mert az segít stabilan tartani az EU-t. És ha Brüsszel nem akarja, hogy elforduljanak tőle az emberek, akkor olyanokat kell a fő posztokra állítania, akik a vélemények széles körét tükrözik és nem csupán az uniós elit ortodoxiáját.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom