Orbán, miután az uniós elvárásokat megvétózta, februárban bemutatja Magyarország klímatervét

Harkai Péter 2020. január 21. 18:55 2020. jan. 21. 18:55

A magyar miniszterelnök idei első és utolsó Korrmányinfóján többek között azt is közölte, hogy klíma- és környezetvédelmi akciótervet dolgoz ki a kormány, amelynek részleteit februárban mutatják be. Jávor Benedek szerint arcpirító blöff a kormány „zöldülése”.

Azt nem részletezte, hogy fél éve miért vétózta meg a 2050-re előírt karbonsemlegesítési irányelveket, de idén már arról beszélt, hogy „a klímabajnokság élmezőnyéhez tartozunk/.../, megelőzünk olyan országokat, mint a németek, hollandok vagy az osztrákok a klímavédelmi politika tekintetében”.

Azt is megtudhattuk, hogy mindezt olyan horderejű intézkedésekkel érjük el, mint az illegális szemétlerakóhelyek felszámolása, a folyóink petpalack mentesítése vagy a műanyag szívószálak kiszorítása.

Azt pedig, hogy mindezt a kormány komolyan gondolja, mi sem bizonyítja jobban, mint Áder János 30 milliós elektromos luxusterepjárója. 

Jávor Benedek, volt uniós „klímaszakértő” képviselőt, jelenleg Karácsony Gergely uniós kiküldöttjét kérdeztük, mennyiben lesz Orbán a bolygó megmentője.

Amint várható volt, a kormánytól eltérően, mindezt némileg másként látja:

– Minden tagországnak uniós kötelezettsége egy 2030-ig szóló energia- és klímaterv kidolgozása – válaszolt a Hírklikk kérdésére Jávor Benedek –, és ebben részletesen ki kell dolgozni, hogy az adott ország mivel és hogyan tud hozzájárulni az elképzelésekhez. A mostani lelkesedésnek némileg ellentmond, hogy nyáron még a zöldeket és a klímavédelmet ördögtől valónak állította be ugyanez a kormány – ehhez képest az év eleje óta radikális változás állt be a kommunikációjukban.

Jávor Benedek szerint mindez pusztán egy álságos demagógia, amit az is bizonyít, hogy a nyilvánosságra hozott tervezet nem tartalmaz tényleges intézkedéseket és célkitűzéseket, magyarán egy kipipálandó fércmunka.

– Én úgy látom, hogy a magyar kormány utolérte magát és rájött, hogy ez az egész zöldellenes, klímaváltozás-küzdelem elleni politikai kommunikációs kampány, amivel az ősz folyamán próbálkoztak, nem jött be. Ma már a magyar választók is progresszívebben gondolkoznak ebben a témában, mint a kormányuk, így hát Orbán úgy gondolhatta, hogy ha a témát legyőzni nem tudja, akkor inkább az élére áll. Szó sincs tehát arról, hogy hirtelen fontos lett számára a klímavédelem, hiszen semmi más nem érdekli, csak a populista népszerűsködés. Arra viszont vérbeli demagógként rögtön ráérzett, hogy az eddigi zöldellenesség nagyon népszerűtlen a magyar lakosság körében.

Budapest brüsszeli képviselője szerint Orbán valódi „klímabarát” álláspontját fényesen bizonyítja a jóbarátja, Mészáros Lőrinc által életveszélyesen lerabolt Mátrai Erőmű sorsa, amivel többet foglalkoztak, mint a teljes energiahatékonysági programmal:

-Egyértelmű, hogy Mészáros Lőrinc profitrátája ezerszer fontosabb a kormánynak, mint bármilyen klímaváltozás vagy dekarbonizáció a közös európai klímavédelemmel összhangban.