Orbán Viktor szerint Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült paródia

HírKlikk 2023. október 23. 17:45 2023. okt. 23. 17:45

„Jó napot veszprémiek, jó napot Magyarország” – így kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök az október 23-i ünnepségen, Veszprémben.

Orbán kezdésként leszögezte, hogy véleménye szerint lekezelő, ha valaki csak Budapestről beszél október 23-án, majd felidézte, hogy Veszprémben kalapáccsal bontották a vörös csillagot. 

„Nemcsak igazságtalan és lekezelő, de egyenesen hiba, ha valaki 1956-ot csak a rivaldafényben álló fővárosunk forradalmának látja" – fogalmazott az rtl.hu tudósítása szerint.

Mint mondta, ’56 valójában az egész nemzet nagy, közös szabadságharca volt, „egy egész nemzet állt a vérpadon”. Kivégeztek papot, tanárt, földművest, kommunista pártvezetőt, időseket, fiatalokat, nőket, férfiakat, budapestieket és vidékieket – sorolta a miniszterelnök.

Orbán megemlékezett Veszprém hős mártírjáról, Brusznyai Árpádról, középiskolai tanárról, aki a miniszterelnök szerint értette az idők szavát, és tudta, ha újra a magyaroknak oszt lapot a történelem, akkor azt fel kell venni. Majd hozzátette, a forradalom minden lélegzetelállító hősiessége mellett is „józan, mértéktartó és felelősségteljes mozdulat volt.”

„A forradalom maga volt a magyar Géniusz felvillanása" – mondta Orbán.

Értékelése szerint ennek megtestesülése volt Brusznyai Árpád, akit a szabadságharc leverése után kivégeztek, és akinek sorsa a miniszterelnök szerint tipikus magyar sors. Orbán szerint a történelmünkben újra és újra előfordul, hogy azok törnek ellenünk, akiket korábban megmentettünk vagy megvédtünk.

Ma is elsők voltunk, akik Európát védtük a migrációtól, és békét javasoltunk háború helyett, amellyel megvédhettük volna százezrek életét. Köszönetet, méltánylást, jóakaratot sohasem, gáncsot, hátbatámadást gyakorta kaptunk – fogalmazott.

„A hazaárulók is a mi nemzetünk részei, ők is benne vannak a történelmünkben, mint a balsors a Himnuszban. Ahol magasság van, ott mélység is van" – fogalmazott Orbán Viktor.

1956 öröksége nélkül nem győzhettünk volna 1989-ben Orbán szerint, aki azzal folytatta, hogy máig mi vagyunk a legbiztonságosabb és legstabilabb ország egész Európában. A kormányfő arról is beszélt, hogy a kommunizmus vezetőinek nagy szerepük volt a forradalom vérbe fojtásában. „Ha jól látom, az MSZMP utódpártja már mikroszkopikus méretű, és az utolsó baloldali párt is ott végzi, ahol 1956 szelleme szerint is végezni kell” – szólt oda az ellenzéki pártnak. 

A miniszterelnök azzal folytatta, hogy bár a rendszerváltáskor visszacsatlakoztunk az európai népek közösségébe, a hely, ahova visszaérkeztünk, már nem ugyanaz. Mi szabadságot akartunk, szerinte viszont a nyugatiak számára a szabadság viszont mást jelent.

„Szabadulj meg önmagadtól, szabadulj meg attól, aminek születtél (…), válts nemzetet, válts nemet, válts identitást" – fejtette ki véleményét a mai Nyugatról.

Mi itt, Magyarországon, éppen az ellenkezőjére vágytunk: hogy végre azok lehessünk, akik vagyunk. Orbán szerint a magyaroknak a gondolat „hogy ne legyek férfi, ne legyek magyar és keresztény se legyek, olyan, mintha a szívünket tépnék ki”. Neki a szabadság azt jelenti, hogy vállald, hogy kereszténynek, magyarnak születtél. Mint mondta, erről se Brüsszel, se Moszkva kívánságára sem vagyunk hajlandóak lemondani, majd párhuzamba állította Oroszországot az Európai Unióval.

Forrás: rtl.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom