Orbán: ne kockáztassunk, maradjon minden, ahogy van!

HírKlikk 2020. július 31. 09:22 2020. júl. 31. 09:22

Legyen a fejünkben, hogy a vírus itt van közöttünk, nem tudunk tőle megszabadulni – figyelmeztetett a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Viszont azt is mondta, hogy az EU nem ad nekünk pénzt, csak visszaszerezte a nyugatiak által kivitt pénzek egy részét.

Orbán Viktor a nyaralással kapcsolatban jutott erre a megállapításra, de hangsúlyozta azt is, hogy a tervszerű, higgadt és kiszámítható védekezést nem szabad feladni.

Elmondta, hogy folyamatosan több száz ember áll készenlétben, az operatív törzs dolgozik, és van egy járványügyi akciócsoport is.

Egy gépház megbízható, kiszámítható módján működik egy védekezési rendszer – jelentette ki.

Az utazási lehetőségekkel kapcsolatban, arra figyelmeztetett a miniszterelnök, hogy a zöld jelzésű országokba utazzon, aki külföldre megy, ellenkező esetben fertőzésveszélynek teszi ki a védekezési rendelkezéseket betartókat is.

Orbán úgy vélte, hogy beváltak a magyar intézkedések, és felkészültünk egy lehetséges második hullámra is. A hazai ellátórendszer a legjobban teljesítők között volt Európában, és a maszkoktól a lélegeztetőgépekig hazai vállalatok gyártják a védekezéshez szükséges eszközöket. „Minden védőeszközből annyit gyártunk, amennyi kell” – mondta.

A miniszterelnök kitért az előadóművészek helyzetére is: ezzel kapcsolatban hangzott el a címben szereplő mondat, miszerint ne kockáztassunk, maradjon minden, ahogy van. A zenészek egzisztenciájának védelmére 5 milliárd forintot különített el a kormány, és garázskoncertek megszervezésével biztosítja, hogy alkotni tudjanak. A miniszterelnök szerint, a cigányzenészek különösen nagy bajban vannak, nekik külön 800 millió forintot biztosítanak.

Azt is kijelentette, hogy változatlanul az idősek vannak a legnagyobb veszélyben, ezért fegyelmezett viselkedést kér.

Orbán Viktor egyébként azt is mondta, hogy az EU-tól valójában nem kapunk támogatást:

„a nagy fenét, nem kapunk pénzt az uniótól, csak visszaszereztük az innen a nyugatiak által kivitt pénz egy részét”.