Orbán népszavazásának kérdései megtévesztők, de a Nemzeti Választási Bizottság várhatóan rábólint

HírKlikk 2021. július 22. 06:45 2021. júl. 22. 06:45

Az világosan látszik, hogy az Orbán által bejelentett népszavazási kérdéseknek közük sincs a valósághoz, de a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) valószínűleg nem fogja megakadályozni a népszavazás megtartását.

A bizottság tagjait a kétharmados kormánypárti többségű Országgyűlés választja. A hét tagú testület mellé a frakciókat alkotó pártok delegálhatnak még egy-egy tagot. Az elmúlt években többször előfordult, hogy a kormány felé hajlottak a döntések során – írja a 444.

A portálnak nyilatkozó Döbrentey Dániel, a TASZ jogi munkatársa szerint a bizottságnak érdemes lenne megvizsgálni Orbán kérdéseinek átnyálazásakor, hogy mennyire érthetőek. Az érthetőség pedig azt jelenti, hogy a jogalkotó, tehát az Országgyűlés, tudni fogja-e, hogy az adott kérdésre kapott válasz alapján mit kell lépnie.

„Ezek a kérdések, amiket a kormány most bejelentett, nem biztos, hogy megfelelnek ennek az egyértelműségnek. Elég homályos tartalmúak. Van köztük olyan is, ami olyan jogalkotásra irányul, amire nincsen egyáltalán szükség, hiszen már megtörtént a bevezetésük. Gondolok itt arra, hogy a médiatörvény már szabályozza például azt, hogy a kiskorúak számára hogyan hozzáférhetőek bizonyos, szexuális fejlődésüket befolyásoló tartalmak. Tehát ez egy kvázi álkérdés” – mondja Döbrentey.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője arra számít, hogy akár egy bő hónap alatt is Áder János asztalára kerülhet az NVB-t, Kúriát, Országgyűlést megjárt kérdéssor. A köztársasági elnöknek pedig 70-90 napon belülre kell kitűznie a referendumot. Szerinte tehát már novemberben megvalósulhat a népszavazás, így a kampány egybeesik majd az előválasztási folyamattal.

László szerint a rendszerváltás óta a két „csatlakozós” – a 97-es NATO csatlakozásról szóló és a 2003-as EU csatlakozásról szóló – népszavazáson kívül minden referendum elsősorban politikai célokat szolgált. Ami újdonságot jelenthet most, az a valóság teljes elengedése.

Forrás: 444.hu