Orbán persona non grata Washingtonban

HírKlikk 2018. december 5. 10:48 2018. dec. 5. 10:48

A Trump-adminisztráció mindaddig csak kötelességszerűen tiltakozik, de konkrétan nem lép, amíg Orbán nem veszélyezteti az amerikai és a NATO érdekeit. A CEU-ügy ezért sem verte ki a biztosítékot Washingtonban, no meg persze Soros sem a kedvencük. Orbán ugyanakkor persona non grata a Fehér Házban, minden korrupciós és egyéb lépéséről tudnak. Trump elnöksége két éve alatt ezért sem fogadta Orbánt. Már nem csak egy beadvány követeli  Orbán és társai kivizsgálását a Global Magnitsky törvény keretében.

„Amíg Orbán nem tesz az amerikai vagy a NATO érdekeit veszélyeztető lépéseket, addig a kötelességszerű tiltakozásokat leszámítva békén hagyják őt” – véli a jobbközép értékeket követő Frontiers of Freedom intézet külpolitikai kérdésekkel foglalkozó alelnöke. Radványi Miklós szerint a washingtoni külügyminisztérium persze rendszeresen elítéli a neki nem tetsző magyar lépéseket, amelyek azonban ma még nem érik el azt a szintet, hogy komoly veszélyt jelentenének az USA számára. Ennek eshetett áldozatául a CEU vagy éppen az hétszázezer dolláros pályázat, amelyet a szabad magyar sajtó támogatására hirdettek meg, ám amelyet utóbb visszavontak.

„Szerintem sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni ezeknek a politikai lépéseknek, hiszen amit Orbán Viktor csinál az romboló, lásd a cseh, az osztrák, az olasz vagy a lengyel fejleményeket” – véli ugyanakkor Radványi. Azzal együtt is mondja ezt, hogy tisztában van azzal: Trumpéknak sokkal nagyobb súlyú problémákat kell kezelniük, beleértve a kínai és az oroszországi kapcsolatok kérdését is.

A CEU-ügyre, annak amerikai elengedésére vonatkozó kérdésünkre leszögezte: hivatalosan ugyan ki kellett állni az oktatás, a kutatás szabadsága mellett, s egy magánegyetem vegzálása ellen, de a Trump-adminisztrációt ténylegesen olyan nagyon nem érdekelte, hogy a Soros György által alapított és támogatott, az ő nevéhez fűződő egyetemnek nekitámadnak, s hogy annak végül mi lesz a sorsa. Sorost nem kedvelik a Fehér Házban, az olyan lépései miatt sem – magyarázta  –, mint az például, hogy a mostani novemberi félidős választásokon – más liberális milliárdosokkal egyetemben – nagyon sok pénzt fektetett be, sikeresen, például Dél-Kaliforniában, hogy az államot „megtisztítsák” a republikánusoktól.

Kérdésünkre cáfolta, hogy valamifajta alku jöhetett létre, amelynek egyik elemeként Washington szemet huny a CEU elüldözése felett, s cserébe Magyarország vállalja a szorosabb energetikai együttműködést (gáz vásárlását) az USA-val vagy éppen amerikai fegyverek beszerzését a NATO-kötelezettségek teljesítésében.

Az amerikai külpolitikát és annak szereplőit  is jól ismerő Radványi egyenesen tagadta felvetésünket, hogy ezek szerint a hivatalos Washington hagyja Orbánt azt tenni, amit csak akar. „Mindez – beleértve a CEU ügyét is – egy-egy adalék a hosszú lajstromhoz...Orbánról pontosan tudják, hogy egy abszolút korrupt rendszert épített ki, azt tartják róla, hogy politikailag mérgező, hozzáérni sem szabad”  szögezte le. Hozzátette: ő maga  nem ért egyet Magyar Bálinttal abban, hogy Orbán maffiaállamot alakított ki, „mert a maffiaállamban a bűnözők megveszik a politikusokat, Orbánéknál viszont  a politikusok maguk alapították meg a bűnszervezetüket, mert nem volt olyan maffiózó, akinek elég pénze lett volna, hogy megvegye őket”.

 „Olyan vaskos aktái vannak Orbánról Amerikában, hogy egy egész könyvtárat lehetne megtölteni velük, a CIA-nak és a többi szervezetnek köszönhetően pontosan tudják, hogy Orbán és emberei kivel, mikor, mit beszélnek, csinálnak”. Orbán ezért persona non grata Washingtonban” annak ellenére is, hogy például a menekültpolitika kezelésében sok a hasonlóság Trump és Orbán között, s a magyar kormányfő az elsők között próbált meg törleszkedni az amerikai elnökhöz. Ám esélye sem volt soha – és jelenleg sincs – Orbánnak a találkozóra Trumppal, aki a média össztüzét sem kockáztatná meg, mondván, hogy diktátorokat, korrupt embereket melenget a keblén.

Nem véletlen a nagykövet személye sem. David Cornstein Trump embere, aki az elnökválasztási kampányhoz való komoly anyagi hozzájárulását meghálálandó kapta meg a posztot, s akinek a befolyása a Magyarországgal folytatott amerikai külpolitikára nulla, mondta Radványi. Orbán okos ember, s már akkor tudta, hogy esélye sincs egy találkozóra Trumppal, amikor kinevezték az új budapesti nagykövetet. Ez is lehetett az oka annak, hogy nem fogadta Cornsteint, s hogy bár állította, hogy törekszik rá, semmit nem sikerült elérnie a CEU ügyében.

Rákérdeztünk arra is, hogy hogyan áll a Frontiers of Freedom által a Global Magnitsky törvény keretében benyújtott, általa szignált, készült beadvány ügye, amely az idén márciusban született Orbán Viktor, több családtagja, barátja, valamint kormányának tagja ellen az emberi jogok durva megsértése és extrém korrupció miatt. Radványi közölte, hogy mások – köztük a Human Rights First – is tettek már lépéseket az ügyben. Radványi hisz abban, hogy hallunk még a vizsgálatról,  de ennél többet ezúttal nem kívánt róla mondani.

Szerző: NVZS

Forrás: Hírklikk