"Orbán pontosan tudja, honnan jön a pénz uralmához"

HírKlikk 2019. július 21. 07:38 2019. júl. 21. 07:38

A német zöldek egyik legtekintélyesebb vezetője nem tart attól, hogy Magyarország ki akarna lépni az EU-ból, mert Orbán Viktor pontosan tudja, honnan jön a pénz uralmához - írja a Die Welt cikkét szemléző Népszava.

Jürgen Trittin, aki korábban 7 éven át volt környezetvédelmi miniszter, rámutatott, hogy a magyar gazdaság teljes egészében az egységes európai piactól függ. Ha az ország nem lenne az unió tagja, a Porsche vagy a BMW azonnal kivonulna. És Orbán tekintélyelvű, ám messzemenően korrupt rendszert épített ki.

A menekültkérdés ügyében a politikus megállapította, hogy naiv, gyermeki feltételezés, ha bárki úgy gondolja, hogy a bezárkózás megoldja a gondot. Itt az összes tagállamnak be kell állnia a sorba, ami egyrészt a külső határok ésszerű védelmét, másrészt pedig azt jelenti, hogy legyenek legális csatornák a bevándorláshoz. Azon kívül a bajban lévő embereket be kell fogadni és bizonyos kulcs alapján el kell őket osztani. Utóbbit joggal követeli Olaszország, hiszen többségi döntés született ez ügyben. Az eltérő érdekek most napirendre kerülnek, miután folynak a tárgyalások az EU következő hosszú távú költségvetéséről.

Trittin szerint ezeket a dolgokat össze kell kapcsolni, annál is inkább, mert éppen azok az államok tagadják meg, amelyek a legtöbbet profitálnak a brüsszeli pénzekből. Viszont semmiképpen sem szabad vétópozícióba juttatni Orbánt, ahogy az von der Leyen megválasztásánál történt – teljesen szükségtelenül.

Forrás: Népszava