Orbán szénája kezd rosszul állni

HírKlikk 2019. december 9. 19:49 2019. dec. 9. 19:49

Az autokratikus rendszerekben is lehet nyerni, ha összefognak a demokraták – mondta a Népszavának Piri Kati EP-képviselő, az S&D frakció alelnöke.

A magyar származású holland politikus szerint Orbán Viktor soha nem állt még ilyen gyengén a korábbi évekhez képest, nemcsak Magyarországon, hanem az unión belül sem: az önkormányzati választás megmutatta, hogy a magyar embereknek is elegük van az autokrata politikából. Ráadásul arra számít, hogy az Európai Néppárt januárban meghozza a Fideszt kizáró döntését, mert Piri szerint a magyar kormánypárt nem nevezheti magát kereszténydemokrata pártnak.

Piri Kati úgy vélte, összességében nem mondható, hogy az Európai Bizottság jobboldali lenne. Kilenc szociáldemokrata tagja van, és alelnöke a baloldali Frans Timmermans. Ennek ellenére úgy vélte, hogy Várhelyi Olivér személye és az általa végül megkapott bővítési portfólió miatt a magyar pártoknak extra nehéz volt a választás. Viszont a bizottság programja 80 százalékban tartalmazza a szociáldemokraták EP-választások előtti ígéreteit.

A képviselő az uniós források elosztásával kapcsolatban sem biztatja az Orbán-kormányt. Nem tudom elképzelni, hogy továbbra is ilyen naivak leszünk, és finanszírozzuk ezt a szűk klikket – mondta, mert úgy véli, hogy az EU-tól kapott rengeteg pénz nem csak a magyar embereket gyarapította, hanem „Orbán klánját is”.

Viszont a magyar embereknek szolidaritást ígér, mert, mint mondta, Magyarország sok területen a legszegényebb Európában, ezért radikális változás kell a költségvetésben: azt kell biztosítani, hogy a források közvetlenül az emberekhez kerüljenek.