Orbán szerint az osztrák trendet követjük, de valójában sokkal rosszabb a helyzet

HírKlikk 2020. november 12. 14:25 2020. nov. 12. 14:25

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a hétfőn bejelentett újabb korlátozásokról azt mondta, hogy az osztrák példát követik, mert Magyarországon egy-két héttel később lesz olyan a helyzet, mint nyugati szomszédjánál. Azonban az elmúlt hónapok járványügyi mutatói alapján, valójában Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában.

„Tapasztalataink szerint, a járvány lefolyása Magyarországon egy-két hét késéssel követi az ausztriait" – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn, a korlátozó intézkedéseket bejelentő videójában bevezetőként.

A járványügyi mutatók ezzel szemben azt mutatják, hogy Magyarországon jelenleg sokkal súlyosabb a helyzet, mint Ausztriában, ahol november 3-a óta vannak érvényben a szigorú korlátozó intézkedések, amelyeket négy nappal azelőtt, október 31-én ismertetett Sebastian Kurz osztrák kancellár – írja az Euronews.

Az egyik legnagyobb veszély a legtöbb járvány sújtotta országban az, hogy túlterhelik a betegek az egészségügyi rendszert. Ezért is fontos mutató a kórházban ápoltak száma. Markáns különbség van a két ország között, de ellenkező előjellel: Magyarországon sokkal több beteg kerül kórházba.

Az osztrák kormány tájékoztató oldalának hétfői, legfrissebb adata szerint, jelenleg 2755 koronavírusos beteget látnak el kórházban. Magyarországon ez az adat hétfőn 6061 volt.

Egy mutatóban valóban Magyarország előtt jár Ausztria, ennek értelmezése viszont kevésbé egyértelmű, mint a kórházban ápoltak számáé. Ez a napi új esetszám, ami népességarányosan is magasabb az osztrákoknál.

Ausztriában október közepe óta magasabb ez az arány ősz elején fordított volt a helyzet, bár igaz, kisebb különbséggel.

Azonban önmagában a tény, hogy több fertőzöttet regisztrálnak Ausztriában, mint Magyarországon, nem feltétlenül azt mutatja, hogy előrébb tartanak a járványban, egyszerűen csak annyit, hogy többet tesztelnek, ahogy ez látható is az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján készített grafikonon.

Ausztriában jelenleg lakosságarányosan több mint kétszer annyi mintavételt végeznek, mint Magyarországon.

A tesztelési mennyiségbeli különbsége látszik egy másik, a legtöbb szakértő szerint kulcsfontosságú mutatón: a pozitív eredményű tesztek arányán is. Míg Ausztriában még október elején 5,35 százalék volt ez az arány, Magyarországon 10,35 százalék. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az öt százalékos határ felett már nincs ellenőrzés alatt tartva a járvány terjedése.

Készüljünk fel arra, hogy a megbetegedések száma tovább fog nőni, de a sikerességet a megmentett életek számában lehet majd lemérni. Minden országban emelkedni fog a betegek száma, a jól védekező országokban viszont a kormányok meg fogják tudni védeni az emberek életét – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1-en sugárzott interjújában szeptember 13-án.

Jelenleg a halálozási arányszám az egyik legrosszabb mutató európai viszonylatban Magyarországon, Ausztriában szeptember elejét kivéve, nagyságrendekkel jobb a helyzet.

Nem először hasonlítja a magyar helyzetet más európai országokéhoz a magyar kormányfő. Egy hónappal ezelőtt azt mondta, hogy „még Németországban is többen halnak meg, mint Magyarországon". Ami a járvány második hullámában nemcsak népességarányosan nem igaz, de akkor a számadatokat tekintve sem volt az.

Csaknem két hete, október 30-án, a Kossuth Rádiónak adott interjúban úgy fogalmazott Orbán, hogy „nálunk a helyzet még istenes, szemben más országokkal. Sokkal rosszabb a helyzet Belgiumban, Hollandiában. Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik". Minden mutató szerint, Belgiumban valóban a második legrosszabb a járványhelyzet hetek óta és Csehországban a legrosszabb. Viszont Magyarországon a harmadik legmagasabb október második fele óta a halálozási arány százezer főre vetítve – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból.

Forrás: Euronews