Orbán szívügye a Mészáros Lőrinc-féle gigabank

HírKlikk 2020. július 9. 08:08 2020. júl. 9. 08:08

Képtelenség ezt a három, borzasztóan különböző hitelintézetet összerakni, de legalábbis öt-nyolc év kell hozzá – hitetlenkedtek a HVG által megkérdezett szakértők – de talán nem számoltak azzal, hogy a Takarék, az MKB és a Budapest Bank fúziójában alakuló megabank – a jelek szerint – Orbán Viktor szívügye.

Igaz, azóta, hogy a három bankcsoport megalapította a fúziójukat előkészítő holdingot, visszafogott a kormány: nem született például olyan határozat, amelyik – a KESMA médiaóriáshoz hasonlóan – az összeolvadást kivonná a Gazdasági Versenyhivatal kontrollja alól.

A leendő nagybankkal kapcsolatban a jelenlegi piacvezető OTP is megfogalmazott némi aggályt. A HVG-nek azt írták, „Reméljük, a létrejövő új szereplő nem fog a versenytársaihoz képest szabályozói vagy egyéb, nem piaci jellegű előnyöket élvezni.” Az MKB 2015-ös állami szanálása, majd Mészáros Lőrinc kezébe adása, vagy a takarékszövetkezetek bedalárása után azonban számítani lehet erre.

Egy külföldön dolgozó bankár szerint, a megabank megpróbálja elhappolni az OTP elől a közszféra, a köztisztviselők, önkormányzatok számláit, mert ezekkel a betétekkel lehet a különféle NER-projektek forrásigényét alacsony likviditási kockázattal fedezni.

Forrás: HVG