Orbán Sztálingrádja: összeomlóban a mítosz

HírKlikk 2019. október 18. 06:44 2019. okt. 18. 06:44

Komoly, tájékozott szakértőket is meglepett a választások eredménye, de Csaba László közgazdász akadémikus szerint nem volt azért annyira váratlan.

A fák nem nőnek az égig – jegyezte meg a Klubrádió Reggeli gyors műsorában a CEU és a Corvinus Egyetem professzora. A kormányzás tartalma és stílusa már sokaknál elérte az ingerküszöböt. A stílus, a hangvétel nagyon fontos, kár fölösleges sérelmeket okozni. Annak hangoztatása pedig, hogy ezen a helyzeten nem lehet változtatni, örökre, de legalábbis nagyon sokáig így marad, no az sokaknál kiverte a biztosítékot.

A Fidesznél, már 2002-ben lehetett látni a túlzott magabiztosságot. 2018-ban még inkább, viszont az ellenzéknek még idő kellett, hogy felfedezze: ez egy kétpólusú választási rendszer, össze kell fogni. A választók pedig megértették, hogy itt nem szerelemről van szó, ezért szavaztak okosan. Arról azonban egy pillanatig nem szabad elfeledkezni, hogy a Fidesz így is a legnagyobb erő maradt, nem sikerült kiütni, az ellenzéknek most arra futotta, hogy egy megrendítő erejű ütést vigyen be.

Csaba László ezt a választást fordulópontnak látja, olyannak, mint amilyen a II. világháborúban a sztálingrádi csata volt az európai hadszíntéren. A nácik még sokáig ott maradtak, harcoltak, de visszafordítani a háború menetét már soha nem tudták.

A Fidesz túlzott magabiztosságához adódik egy jó adag cinizmus is. Borkai botrányában nem is a szex, a kábítószer a legdurvább üzenet, hanem az, hogy olyan elit életet mutat meg, ami mások számára elérhetetlen. S van egy olyan üzenete is, hogy „látjátok parasztok, mi ezt is megtehetjük”. Ez a lökés is kellett az ellenzék sikeréhez, amely különben elég kishitű kampányt folytatott. A kormánypárt gyenge szereplésében az is benne van továbbá, hogy Orbán mostanság nem ér rá a belpolitikával foglalkozni, külföldre koncentrál, közben itthoni kérdésekben nem mer dönteni szinte senki. Orbán maga a párt. A párt pedig tévedhetetlen, tehát Orbán is az. Ez volt a mítosz, ez van összeomlóban.

Csaba László régebben ismeri a miniszterelnököt, Szénási Sándor műsorvezető kérdezte hát arról is, hogy vajon miért megy egyre lejjebb az orbáni kommunikáció színvonala. Amit a türk találkozón megengedett magának, az már tényleg kritikán aluli. A professzor szerint azt a mintát követi, hogy egyszerű panelekkel, közvetlenül a néphez kell fordulni. Ez csak úgy megy, ha pár szavas mondatokban fogalmaz. A másik dolog, hogy jött siker-siker hátán, ez vezet a biztos bukáshoz, ha már nincs visszacsatolás. Orbánnal elszaladt a ló. Nincs meg az az érzéke, amely jelezné, hogy veszíthet is – véli Csaba László.

Forrás: Klubrádió