Orbán tényleg komolyan gondolja, hogy Ukrajnának nincs helye Európában

HírKlikk 2023. december 5. 17:25 2023. dec. 5. 17:25

Orbán Viktor megemelte a tétet az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdésének kérdésében, amikor vasárnap az X (azelőtt Twitter) közösségi oldalon leszögezte: „Világos, hogy az EU Bizottságának javaslata megalapozatlan és előkészítetlen. Nincs helye a kérdésnek a decemberi csúcson!”

A magyar miniszterelnök azzal is érvelt, hogy Ukrajna tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel, és azzal vádolta Ursula von der Leyent, hogy „le akarja nyomni a torkunkon Ukrajna csatlakozását, anélkül, hogy figyelembe venné, hogy ez milyen  következményekkel jár az európai adófizetőkre és gazdálkodókra”

Ez már nem pózolásnak tűnik, írta reggeli hírlevelében a Politico. Orbán állásfoglalásával kapcsolatban vezető brüsszeli tisztségviselők és diplomaták egészen a hétvégéig azon az állásponton voltak, hogy Orbán fenyegetőzése nem nagy gond a csúcs számára. Azzal érveltek, hogy Orbán szembeszegülése Ukrajna ügyében merő politikai színház, amelynek célja, hogy rákényszerítse az uniót a befagyasztott pénzek folyósítására.

Most azonban Orbán legutóbbi eszkalációja nyomán elismerték: nehéz elképzelni, hogy erről a pontról hogyan tud visszakozni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom