Orbán túltolta volna?

NVZS 2019. február 28. 11:04 2019. feb. 28. 11:04

„Dilemmát okozott a Néppártnak Orbán, aki eddig ügyesen ellensúlyozta a belföldi használatra szánt EU-ellenességét az EP-mandátumának a számával, de lehet, hogy ez a 12-13 mandátum már nem éri meg a Néppártnak azután, hogy a belföldi kampányában egy nagyon nyílt és durva EU- ellenes fordulatot hajtott végre” – fejtegette a Hírklikknek Balázs Péter. A volt külügyminisztert, magyar uniós biztost azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy a Fidesz emberei tűzoltás céljából a CDU vezetőivel tárgyaltak Berlinben.

A Népszava derítette ki és tudott meg részleteket a Fidesz által titokban tartani próbált pártközi konzultációról: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Balog Zoltán volt miniszter a hét közepén Berlinben a CDU vezetőinél, köztük Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkárnál próbálta menteni a Fidesz egyre kritikusabbá váló helyzetét. Megkísérelték megmagyarázni a kormány utóbbi időben tett unió-ellenes lépéseit, elsősorban a Jean-Claude Junckert és az Európai Bizottságot gyalázó plakátkampányt, melyek nem csak az Európai Néppártban verték ki a biztosítékot, hanem a Fidesz fő szövetségeseinek számító Bajor Keresztényszociális Uniónál (CSU) és a Kereszténydemokrata Uniónál (CDU) is.

Balázs Péter szerint abban semmi szokatlan nincs, hogy két partnerpárt időről-időre egyeztet a köztük lévő vitás kérdésekről. „Ez persze most a ’magyarázom a bizonyítványomat’ típusú látogatás volt, a Fidesz az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb partnerpártjának, a CDU-nak próbálta elmagyarázni a helyzetet, de információk szerint kemény megjegyzéseket kaptak a németektől, beleértve a pártfőtitkárt is” – mondta Balázs.

S hogy mindebből mi olvasható ki? – a tapasztalt diplomata szerint a Fidesz érzékeli, hogy bajban van. Azt gondolta, hogy korlátlanul lehet tovább tolni az EU- ellenes kampányt, „de abban talán tévedett, hogy az Európai Uniót, annak működését lehet bírálni, miként szabad kritizálni egyes vezetőinek a konkrét cselekedeteit is, de bohócot csinálni a bizottság elnökéből belpolitikai céllal már nem lehet” – szögezte le.  Hozzátette: „Ez egy olyan személyi inzultus egy megválasztott, hivatalban lévő vezetővel szemben, ami túllép a jó ízlés határain, s kiveri a biztosítékot Nyugat-Európában”. A plakátról például a bécsi Der Standard azt írta, hogy Juncker hülyén vigyorog azon. Ehhez jön még Balázs szerint, hogy Juncker a Néppárt színeiben került az Európai Bizottság élére – s „ott még van pártszolidaritás, amit eddig egyébként Fidesz is élvezett, csak éppen visszafelé is tudni kell azt használni”.

Felmerül a kérdés: a Néppárt mer-e, lép-e bármit is a bírálatokon túl a májusi Európai Parlamenti választásokig? Balázs szerint erre nem igen lehet tudni a választ, mint kifejtette: még áprilisban lesz egy néppárti gyűlés, s azt tudni, hogy szervezkednek – elsősorban észak-európai – pártok, hogy elérjék a Fidesz kizárását a Néppártból. Ahhoz azonban, hogy ezt egyáltalán kezdeményezni lehessen, minimum öt tagállam hét pártjának kell az összefogása – és akkor is még csak a kérdés napirendre tűzése történik meg – emlékeztetett a diplomata, aki szerint „valószínűleg a kampányt nem fogják már megzavarni egy kizárási döntéssel, de felfüggesztés még beleférhet”.

„Az, amit Orbán most csinált, már túlmegy a pávatáncon, lehet, túltolta a dolgot, rosszul használta a mozgásterét, lehet, hogy a Néppártnak már nem éri meg az a 12-13 mandátum, amit hozhat a pártcsaládnak a Fidesz” – fejtegette Balázs Péter. Igaz – tette hozzá – nem először fordulna elő, hogy Orbán a végén még lép egyet, amit nem kellett volna. Lehet ilyennek bizonyul most az, hogy a belföldi kampányában egy nagyon nyílt és durva EU- ellenes fordulatot hajtott végre a plakátokkal és a kampányfilmekkel.