Orbán Ukrajna ellen igyekezett hangolni Trumpot

HírKlikk 2019. október 22. 12:05 2019. okt. 22. 12:05

Donald Trump amerikai elnök felkérése, hogy az ukrán államfő nyomozzon politikai ellenfelei ellen, egybeesett azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajna ellen igyekezett hangolni Trumpot - írta a The Washington Post hétfőn. A lap cikke csak előfizetők számára olvasható a neten, de számos sajtóorgánum ismertette.

A CNN ismertetése szerint a The Washington Post volt és jelenlegi tisztségviselőket idézett, akik azt mondták: Putyin és Orbán nem nevezte meg Ukrajnát, mint esetleges forrást, ahonnan némi lejárató információt lehetne szerezni Joe Biden volt alelnökről, és nem említette meg az ország esetleges szerepét a 2016-os amerikai elnökválasztásban. Ám mindkét vezető korruptként jellemezte Ukrajnát, és megerősítette Trump ilyen irányú nézeteit Ukrajnáról. George Kent, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára múlt héten, egy zárt ajtók mögött megtartott kongresszusi meghallgatáson beszélt erről. Kent azt fejtegette, hogy Putyin és Orbán erőfeszítése sikeres volt, mert Trump Ukrajna ellen fordult a Volodymyr Zelensky ukrán elnökkel folytatott, panaszokat kiváltó, és az impeachment eljáráshoz kapcsolódó meghallgatásokhoz vezető telefonbeszélgetését megelőző hónapokban.

Kent fejtegetései részleteiben nem ismertek, mert a meghallgatást tartó demokraták nem tették közzé a jegyzőkönyvet. A Washington Post szerint Putyin és Orbán állásfoglalásai káoszt okoztak a Fehér Házban, ahol a tanácsadók nagyon igyekeztek meggyőzni Trump elnököt, hogy az ukrán kormányt támogatni, és nem politikailag kihasználni kellene. A The Washington Postnak nyilatkozó tisztségviselők azonban hangsúlyozták: Putyin és Orbán „csak” általában mondott rosszakat Ukrajnáról, de azt, hogy terhelő anyagot kért Bidenről, lényegében Trump saját hajlamai és Rudy Giuliani, Trump személyes ügyvédjének szívesen felkínált összeesküvés-elméletei indították el.

Nincs bizonyíték arra, hogy Biden, vagy fia, Hunter bármi rosszat tett volna. Ugyanakkor a washingtoni lap szerint Trump többször beszélt telefonon Putyinnal és Orbánnal Zelensky áprilisi megválasztását követően. Putyin a lap szerint azt tette, „amit szokott”, igyekezett aláásni az amerikai-ukrán kapcsolatokat, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnában dúl a korrupció – legalábbis, ezt mondta egy tisztségviselő egy május eleji telefonbeszélgetésről. Trump Zelenskyre vonatkozó kérdésére az említett beszélgetésben Putyin azt mondta, még nem találkozott az új ukrán elnökkel, de bírálta amiért volt színész, és egy a Kreml számára gyűlöletes oligarchához kötődik.

Trump és Putyin egy júniusi csúcson is találkozott, és szót váltott Zelenskyről. Orbán szintén májusban tett látogatást a Fehér Házban, ahol egyórás megbeszélést folytatott Trumppal. Jegyzőkönyv vezetése nem szerepelt a tervekben arra az időre, amíg a négyszemközti találkozóhoz nem csatlakozott Bolton és egy magyar tisztségviselő - ezt ugyancsak egy tisztségviselő mondta el a The Washington Postnak. Egy másik nyilatkozó szerint világossá vált, hogy Orbán megerősítette Trump Ukrajnával kapcsolatos aktuális nézeteit.

Egy korábban a Fehér Házban dolgozó nyilatkozó arról beszélt: mindenki egyetértett abban, hogy ne kerüljön sor az Orbán-Trump találkozóra. „Azért elleneztük a találkozót, mert tudtuk, hogy jó esély van rá, hogy Trump és Orbán között jó kapcsolat alakul ki, és megértik majd egymást” - mondta az illető.

A találkozó egyik fő pártolója Mick Mulvaney, a Fehér Ház jelenlegi kabinetfőnöke, aki nemzetbiztonsági szakértők állásfoglalásai ellenére hagyta jóvá az Orbán-látogatást - írta honlapján a CNN a The Washington Postot idézve.    

Forrás: Hírklikk